Top 10 descoperiri medicale din 2013 - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Top 10 descoperiri medicale din 2013

5. Dozajul vaccinului HPV

Vaccinul impotriva virusului papiloma uman este recomandat drept cea mai eficienta modalitate de preventive a negilor genitali si a cancerului de col uterin. Pentru a se proteja, fetele de 11-12 ani ar trebui sa-si faca vaccinul in trei reprize. Cercetatorii au lucrat la crearea unui vaccin care sa fie inoculat intr-un singur rapel. Studiile sunt inca la inceput si mai este nevoie alte cercetari amanuntite pana la oferirea unei certitudini in acest sens.

 

4. Clonarea umana

Dupa 17 ani de la clonarea oitei Dolly, Shoukhrat Mitalipov, un profesor de la Oregon Health & Science University, a aplicat acelasi proces al transferului nuclear pentru a clona celule umane, pornind de la celule din piele. Se pare ca incercarea precedenta a cercetatorilor sud-coreeni nu a fost autentica, procedeele respective folosind fertilizarea in vitro si nu transferul nuclear. Mitalipov a creat din celule de piele, ovule care – stimulate electric si chimic au inceput sa produca celule stem embrionare. Se spera ca acestea sa fie folosite in tratarea unor boli precum Alzheimer si diabet.

 

3. Testul de sarcina pentru acasa care indica varsta sarcinii

Cercetatorii au lucrat intens la upgradarea testului de sarcina. Astfel s-a creat, iar Autoritatea Americana pentru Aurorizarea Alimentelor si Medicamentelor a validat, primul test de sarcina care nu detecteaza doar sarcina, ci si varsta acesteia.

 

2. Tratarea colesterolului

Cand vine vorba despre colesterol, doctorii recomanda sa-ti faci analizele. Chiar daca n-ai in familie antecedente, ar trebui sa iei in calcul si factori care pot contribui la cresterea riscului de boli cardiovasculare: varsta, sex, istoricul fumatului, diabet, tensiune arteriala, colesterol. Aceste date ii pot ajuta pe medici sa intocmeasca o schema mai eficienta de tratament pentru scaderea colesterolului.

 

1. Tratarea SIDA

Aproape ca pare un vis, insa medicul Hannah Gay, medic pediatru la Unversitatea Mississippi, dezvaluie ca exista sperante in tratarea SIDA. Aceste sperante au capatat contur in momentul in care un copil, nascut de o mama infestata cu HIV, n-a mai avut virusul in cord la doi ani dupa nastere. Bebelusul a arata semnele infectiei imediat dupa nastere, insa – gratie unor tratamente bazate pe combinatia a trei medicamente anti-HIV – a scapat de virus. Medicii din Missisippi spera ca, prin inceperea unui tratament cat mai repede posibil, se poate ajunge la eradicarea necrutatoarei boli.

 

Photo credit: Tulane Public Relations / Foter.com / CC BY

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 29/12/2013