Obezitatea poate fi cauzata si de greutatea partenerului de viata
Un studiu publicat in New England Journal of Medicine sugereaza ca daca unul dintre parteneri este obez, sansele ca si celalalt membru al cuplu sa devina obez sunt de 37%. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca obezitatea pare ca se raspandeste si prin retelele de socializare.
Exista insa si o veste buna: asa cum cresterea in greutatea poate fi contagioasa, acelasi lucru se poate spune si despre scaderea in greutate. In cazul in care unul dintre membrii familei slabeste, sansele ca si celalalt sa devina mai suplu sunt foarte mari.
Adenovirusii pot cauza obezitatea
Adenovirusi sunt responsabili pentru diverse boli, de la probleme respiratorii pana la cele gastrointestinale. Legatura dintre adenovirusi si grasime a fost descoperita cand cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin au injectat diversi virusi la gaini si au observat unii dintre acestia au dus la ingrasarea puilor.
Celulele stem cunoscute pentru ablilitatea lor de a-si schimba forma s-au transformat in celule de grasime dupa ce au fost infectate cu virusi. Studiile pe oameni au scos la iveala faptul ca persoanele obeze sunt predispuse sa fie purtatori pentru un anumit virus: adenovirus – 36.
Nu rata nici: 8 mituri despre operația de micșorare a stomacului, demontate de medicul Mihai Ionescu
Prajiturile dau dependenta si astfel stimuleaza obezitatea
Desi este adevarat faptul ca mancarea nu da dependenta, in acelasi mod in care cocaina sau alcoolul o fac, insa studii recente au descoperit similaritati extraordinare intre ele. Cand unui subiect de la Monell Chemical Senses Center i s-a aratat numele unui produs alimentar care ii placea, partea creierului care a fost excitata este aceea ca si in cazul dependentilor de droguri. Potrivit cercetatorilor de la Brookhaven National Laboratory in Upton, New York acest lucru poate avea de-a face cu dopamina, hormonul legat de motivatie si placere. Daca persoanele obeze au mai putini receptori ai dopaminei atunci au nevoie de mai multa mancare pentru a simti reactia de placere.
Infectiile in ureche pot afecta papilele gustative iar obezitatea are de castigat
Multi ani o echipa de cercetatori de la Universitatea din Florida s-au intrebat de ce persoanele care nu simt gustul mancarii au tendinta spre obezitate in comparatie cu cei care simt. Cercetatorii au lansat teoria potrivit careia o infectie a urechii ar fi putut afecta un nerv din urechea medie. Dupa o cercetare la care au participat cateva mii de persoane s-a observat ca 35 dintre acestea care suferisera cateva infectii la ureche prezentau sanse duble de a deveni obeze.
Si aici explicatia este simpla: din cauza faptului ca acest nerv a fost afectat, pacientii preferau dulciurile si mancarurile grase tocmai pentru ca aveau nevoie de gusturi mai intese ca sa savureze mancarea. Daca te confrunti cu astfel de probleme ar trebui sa gasesti subtitute mai sanatoase precum fructele in loc de bomboane sau ulei de masline in loc de unt, care te vor ajuta sa mananci mai bine si sa cantaresti mai putin.
Obezitatea este combatuta de antioxidanti
Radicalii liberi sunt invinovatiti nu doar pentru ca te fac sa arati mai batran, insa si pentru ca te ingrasa. Potrivit lui doctorului Zane Andrews, PhD, a neuroendocrinolog la Universitatea Monash din Australia a spus ca aceste molecule oxidante distrug celulele care iti spun cand esti plin si nu mai ai nevoie de hrana. Acesti radicali liberi apar, in general, atunci cand mancam, insa cei mai multi dintre ei se ivesc atunci cand o persoana se indoapa cu dulciuri, chipsuri si alti carbohidrati. Astfel, cu fiecare an acesti radicali devin tot mai numerosi si astfel semnalul „stop mancare” este tot mai slab iar apetitul si poate stomacul devin tot mai mari. Cea mai buna metoda de lupta impotriva acestor radicali? Evita junk-food-ul si inlocuieste-l cu fructe si legumele pline de culoare bogate in antioxidanti.
Alege o dieta, orice dieta si lupta cu obezitatea
Cum cartile cu diete se reinventeaza constant pentru a vinde cat mai multe exemplare, un fenomen curios a atras atentia: indiferent de cine sunt publicate acestea au foarte multe in comun. Specialistii in domeniu spun acum ca anumite grasimi sunt ok, in vreme ce sustinatorii consumului de carbohidratii simpli, saraci in hidrati de carbon au inceput sa sprijine si introducerea in meniu a cerealelor integrale.
Absolut toate dietele sanatoase au la baza 4 reguli comune:
– carbohidratii trebuie sa provina din cereale integrale si fibre
– evitarea grasimilor trans si a grasimilor saturate
– consum de proteine din carne slaba
– completeaza cu fructe si legume
Cheia unei diete de succes este moderatia si nu privarea, sa mananci intr-un mod in care sa te bucuri de viata.
Poti fi gras si intr-o forma fizica de invidiat in acelasi timp
Multe studii sugereaza ca nu volumul conteaza atunci cand este vorba de sanatatea ta. Un sondaj publicat in Archives of Internal Medicine la care au participat 5.400 de americani a scos la iveala faptul ca 51% dintre persoanele supraponderale si 32% dintre obezi prezentau valori aproape normale ale colesterolului, glicemiei si tensiune arteriala.
Tot ce avem cu totii nevoie este 30 de minute de activitate fizica 5 zile pe saptamana. Si nu este nevoie de mers la sala sau de exercitii intense, un mers de 10 minute pe jos, sa renunti la lift sunt excelente pentru a fi in forma, indiferent de masa corporala pe care o ai. Pana la urma s-a demonstrat ca o persoana intr-o forma fizica buna prezinta sanse mai mici decat o alta iesita din forma, indiferent de masa coporala sau procentajul de grasime prezent in corp.
Poate ca acum nu sunt prea multe instrumente eficace care sa modifice masa corporala a unei persoane, insa se stiu atat de multe pentru a-l ajuta sa fie intr-o forma fizica excelenta.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!