Tine obezitatea sub control: 13 lucruri surprinzatoare pe care nu le stii despre greutatea ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Tine obezitatea sub control: 13 lucruri surprinzatoare pe care nu le stii despre greutatea ta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Tine obezitatea sub control: 13 lucruri surprinzatoare pe care nu le stii despre greutatea ta
obezitatea sub control

Obezitatea este una dintre cele mai intalnite probleme ale oamenilor secolului XXI. Lipsa unui stil de viata echilibrat, din care lipsesc cu desavarsire exercitiile fizice si o dieta sanatoasa, fac tot mai multi oameni sa aiba probleme cu obezitatea. In plus, odata cu surplusul de kilograme, metabolismul organismului se reduce, astfel ca obezitatea pare ca nu mai poate fi oprita.

Insa intotdeauna exista solutii: nu trebuie decat sa cauti, sa aplici ce ai invatat, sa ai rabdare si sa fii perseverent, iar obezitatea va disparea precum un vis urat. Insa nu peste noapte si nu daca nu se vor face anumite schimbari in viata persoane supraponderale. Dupa cum bine stii nu poti sa faci la nesfarsit acelasi lucru insa sa obtii rezultate diferite.

Iata 13 lucruri pe care nimeni nu ti le-a spus inca despre obezitate:

Obezitatea este programata genetic

Oamenii de stiinta au descoperit ca unii dintre soarecii supraponderali prezentau asa numita gena fatso (FTO). Mai tarziu, cand cercetatorii au reusit sa descifreze genomul uman au observat ca gena fatso este prezenta si la persoanele vulnerabile la cele doua tipuri de diabet. Astfel, oamenii care prezinta doua exemplare ale acestei gene au cu 40% mai multe sanse de a avea diabet si cu 60% mai multe sanse de a deveni obezi decat cei care nu le au. Cei cu un singur exemplar al genei FTO au tendinte de supraponderabilitate. 16% dintre populatia globului are doua exemplare de FTO iar 50% o singura gena. Insa, specialistii in domeniu considera ca predispozitia genetica nu este neaparat o sentinta pe viata, adica sigur vei deveni obez. Daca faci exercitii fizice in mod regulat, riscul de supraponderabilitate sau obezitate este redus semnificativ.

Unele persoane au un numar mai mare de celule de grasime, ceea ce favorizeaza obezitatea

Exista oameni care prezinta de doua ori mai multe celule de grasime decat altele. Chiar daca ai pierdut/luat cateva kilograme, numarul de celule de grasime ramane la fel.  Acestea isi schimba doar volumul, marindu-se sau reducandu-se in functie de ce face corpul: acumuleaza sau pierde kilograme. Din cele mai sus, concluzia este ca nici un om nu poate face nimic in legatura cu numarul celulelor de grasime, insa poate avea grija ca acestea sa nu-si mareasca volumul.

Citeste si: 5 sfaturi ca să ţii greutatea copiilor sub control. Nu te-ai fi gândit că şi punctul 5 îl influenţează!

Poti sa-ti schimbi metabolismul si sa ataci obezitatea

Un studiu realizat de catre oameni de stiinta de la Spitalul Universitar Central din Helsinki, care au tinut sub control o serie de gemeni, in care unul era gras iar celalalt slab, au aflat ca celulele de grasime schimba metabolismul organismului ceea ce explica de ce este atat de greu sa arzi grasimea depusa. Chiar si un surplus de 5 kilograme poate incetini metabolismul si astfel se intra intr-un cerc vicios: cu cat de ingrasi mai mult cu atat devine mai greu sa scapi de kilogramele in plus. Cum rezolvi problema? Simplu: incepi sa faci sport! Copiii supraponderali care alearga regulat au pierdut tot surplusul de greutate.

Obezitatea este ajutata de stres

Circumstantele stresante, indiferent ca este vorba despre datoriile pe care le ai la banca sau un sef enervant, cresc nevoia consumului de carbohidrati pentru a calma hormonii de stres. Iar acesti hormoni influenteaza in mod pozitiv acumularea de grasime. Pentru stramosii nostri stresul era cauzat de  aparitia unui tigru, iar procesul acumularii era logic: oamenii avea nevoie de un surplus de energie pentru a rezista o vreme fara hrana sau sa duca o batalie. Acum, aceste calorii nefolosite se acumuleaza in zona abdomenului. Pentru a reveni la greutatea ideala, pe langa programul de exercitii fizice ar fi o ideea buna sa practici yoga sau sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi.

Sarcina mamei influenteaza obezitatea copilului

Obiceiul mamei de a fuma creste riscul ca bebelusul sa fie mai mic decat ar fi normal si consumul de alcool poate afecta creierul micutului. De ce mancarea nesanatoasa n-ar putea avea exact aceleasi efecte negative? Tot mai multi specialisti considera ca zaharul si mancarea grasa, pe care mama o consuma in timp ce este insarcinata, fac exact acelasi lucru. Un studiu realizat la Pennington a demonstrat ca femeile supraponderale au valorile glicemiei ridicate si multi acizi de grasime care vor influenta controlul apetitului si al sistemelor metabolice in creierului in curs de dezvoltare al fatului. Astfel ca mamele care vor sa aiba copii sanatosi trebuie sa aiba o dieta sanatoasa chiar si in perioada gravidiei.

Lipsa somnului favorizeaza obezitatea

Atat obiceiurile alimentare cat si cele legate de somn sunt importante atunci cand este vorba despre excesul de greutate. Cei care dorm mai putin de 7 ore de somn pot avea probleme cu kilogramele. Explicatia este oferita de Universitatea din Chicago: privarea de somn duce la o dezechilibrare hormonala, prin scaderea leptinei, hormonul satietatii si cresterea grelinei, un hormon care stimuleaza pofta de mancare. Rezultatul este ca o persoana simte ca ii este foame chiar daca de fapt nu-i este si incepe sa manance. Prin urmare somnul ar putea fi cel mai ieftin si mai usor tratament impotriva obezitatii.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 23/01/2022