Este foarte frustrant sa te urci pe cantar si sa vezi ca ai din ce in ce mai multe kilograme in plus, fara sa ai o explicatie logica. Stiai ca poti acumula kilograme in plus chiar daca ai un stil de viata sanatos? De vina pot fi dezechilibre hormonale, efectele adverse ale unor medicamente sau chiar lipsa unor anumite vitamine.
Iata 7 probleme medicale care te pot face sa te ingrasi.
1. Depresia
Medicamentele antidepresive pot duce la acumularea de kilgrame in plus. Asa ca, daca stii ca iei astfel de medicamente te poti astepta sa te ingrasi in jur de 2-6 kilograme, si lucrurile se vor agrava pe masura ce tratamentul continua pe durata a ani de zile.
Daca nu iei pastile, depresia te poate impinge sa mananci nesanatos, in special alimente bogate in grasimi si calorii.
Sfat: Spune-i medicului care te are in evidenta ca te ingrasi si este posibil ca el sa iti schimbe tratamentul.
2. Medicamente gresite
O multime de medicamente pot cauza kilograme in plus. Anticonceptionalele, de exemplu, steroizii, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale sau cele pentru bolile cardiovasculare, tratamentele pentru artrita sau cele pentru arsurile gastrice pot contribui la marirea siluetei.
Sfat: Daca observi ca ai inceput sa te ingrasi dupa un anumit tratament, cere sfatul medicului care ti l-a prescris.
Te mai poate interesa si Dieta alcalina pentru un stil de viata sanatos.
3. Tranzitul intestinal lent
In mod ideal, la cateva ore dupa ce mananci ar trebui sa ai un scaun. In realitate, insa, nu se intampla asa. Chiar si asa, unul sau doua scaune pe zi sunt suficiente. Totusi, daca tranzitul intestinal este mai lent decat atat, fara sa ai probleme legate de constipatie, asta inseamna ca, in timp, vei acumula kilograme in plus. De vina pentru un tranzit intestinal lent pot fi deshidratarea, medicamentele, o dieta scazuta in fibre, lipsa unei flore adecvate in stomac.
Sfat: Daca ai probleme cu constipatia, cere sfatul medicului cu privinta la probiotice. Acesta te pot ajuta sa-ti refaci flora intestinala si sa revii la un tranzit normal.
4. Lipsa unor vitamine
Un nivel scazut de vitamina D, magneziu sau fier poate compromite sistemul imunitar, scazand nivelul de energie si alterand metabolismul. Daca incerci sa te reenergizezi consumand cofeina, dulciuri si carbohidrati, cu siguranta silueta ta va avea de suferit.
Sfat: Poti apela la suplimentele alimentare, insa cere sfatul medicului. Surplusul de vitamine iti poate face la fel de rau. Repeta-ti analizele la fiecare trei luni, pentru a putea ajusta dozajul.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?