Shop
Ultimele 100 de articole

Stop fumat! Cum sa ajuti un fumator sa renunte la viciu

09 iunie 2021, , Vizualizări:
stop fumat

Ce faci daca fostul fumator „recidiveaza”

In primul rand nu trebuie sa presupui ca va incepe sa fumeze la fel de mult precum inainte. Un fum sau chiar o tigara sau doua este un lucru obisnuit pentru o persoana care a renuntat de curand.

Reaminteste-i cat de mult a rezistat fara sa fumeze, inainte de a recidiva.

Ajuta-l pe cel care a renuntat sa-si aduca aminte de absolut toate motivele pentru care a dorit sa renunte si sa uite de recidiva cat de repede se poate.

Nu judeca, nu cicali, nu te ruga pentru a-l face ce fostul fumator sa se simta vinovat. Asigura-l ca vei fi alaturi de el indiferent daca fumeaza sau nu.

Ce faci daca fostul fumator se reapuca de fumat?

Diferite studii de specialitate au aratat faptul ca oamenii incearca sa renunte la viciu de cateva ori inainte de a reusi. Chiar daca incepe din nou sa fumeze nu trebuie sa renunti sa-l sustii pe cel/cea care il/o iubesti. Daca persoana in cauza n-a reusit sa se lase decat o perioada iata ce trebuie sa faci:

– Roaga-l din nou sa se lase pe o perioada pe care o stabiliti impreuna: zile, saptamani luni.

– Incurajeaza-l sa incerce din nou. Nu-i spune: „Daca incerci din nou…”. Spune-i: „Cand incerci din nou…”. Studiile au demonstrat faptul ca cei mai multi dintre oameni care n-au reusit sa renunte sunt gata sa incerce din nou in viitorul apropiat.

– Incurajeaza-l sa invete din esec. Lucrurile pe care o persoana le invata dintr-o incercare ratata il vor ajuta sa renunte pentru totdeauna data viitoare. Dureaza ceva timp pana cand o persoana devine nefumatoare.

– Spune-i: “Este normal sa nu reusesti de prima data cand ai incercat sa renunti. Cei mai multi dintre oameni inteleg asta si stiu ca trebuie sa incerce din nou sa renunte la fumat. Ai reusit sa nu fumezi pentru x zile/luni. Acum stii ca poti s-o faci macar pentru aceeasi perioada. Sunt convins/a ca data viitoare poti sa extinzi aceasta perioada”.

Te mai poate interesa: Manualul fumatorului: 10 pasi sa te lasi DEFINITIV de tigari

 Daca esti fumator

– Fumeaza intotdeauna afara si cat mai departe de persoana care tocmai a renuntat.

– Nu-ti tine la vedere tigarile, brichetele sau scrumierele. Acestea pot actiona ca stimulente pentru cel care abia a renuntat la viciu.

– Nici macar in gluma nu-i oferi o tigara celui care s-a lasat de fumat.

– Alatura-te eforturilor persoanei care vrea sa renunte la acest viciu. Gandeste-te ca este mai bine pentru propria sanatate si poate fi mai usor pentru cineva care incearca sa renunte.

Imagine de Maklay62 de la Pixabay

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.