Au existat cativa oameni care nu au prezentat niciun semn de imbatranire, iar cercetatorii au incercat sa descopere care este secretul ce se ascunde in spatele stoparii dezvoltarii lor pentru a invinge in lupta cu timpul. Ce au descoperit despre așa-numitul sindrom X iti explicam in continuare.
Imbatranirea, un proces natural
Imbatranirea este de obicei definita drept acumularea lenta de deteriorare la nivel de celule, organe și tesuturi, aparand in final transformarile fizice pe care le recunoaștem la varstnici. Maxilarul se micșoreaza și gingiile se retrag. Pielea ajunge sa atarne, oasele devin fragile, cartilajul se subtiaza, iar articulatiile se umfla. Arterele se rigidizeaza și se infunda, parul devine gri, vederea scade, iar memoria se estompeaza. Procesul de imbatranire a ajuns sa reprezinte o parte naturala și inevitabila a vietii, pe care cercetatorii incearca sa o descifreze.
Un lucru este cert: este vorba despre cedarea mai multor sisteme din organism deodata. ADN-ul devine mai putin eficient cu varsta, ceea ce inseamna ca codul genetic observa o creștere graduala in mutatii. Telomerii (secvente de ADN care actioneaza ca manșoane protectoare la terminatiile cromozomilor) se scurteaza zilnic, iar mesajul epigenetic (ajuta la pornirea și oprirea genelor) se deterioreaza. Proteinele de șoc termic se epuizeaza, conducand la acumulari care ingreuneaza functionarea celulara. Celulele incearca sa se adapteze modificand ritmul de metabolizare a nutrimentelor și de depozitare a energiei. Dar in final celulele nu se mai divid și nu mai comunica intre ele, declanșand declinul final.
Sindromul x – afectiune medicala inexplicabila
Deși o multime de specialiști au incercat sa elucideze misterul care a determinat stoparea creșterii, nu a existat niciun diagnostic cert al vreunui sindrom genetic sau anomalie cromozomiala. Cazul lui Brooke Greenberg, mentionat mai jos, a fost intens documentat de cercetatori care au concluzionat ca fetita: avea dimensiunea unui bebeluș de 6 luni cantarand doar 5.9 kg, la o inaltime de 76 cm. Deși familia sa a apelat la un nutritionist și la un endocrinolog, incercand chiar administrarea de hormoni de creștere, acesta nu a avut niciun efect (copilul nu s-a ingrașat și nu a crescut deloc). Deoarece medicii nu au reușit sa puna un diagnostic concret, au denumit afectiunea drept sindromul X. Un aspect interesant pe care l-au notat specialiștii care au analizat indeaproape cazul acesta a fost ca genele asociate cu bolile de imbatranire prematura erau normale, spre deosebire de versiunile care suferisera mutatii in cazul pacientilor cu sindrom Werner și progerie.ad
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ