Cum scapa de microbi romanii
Potrivit unui studiu realizat recent in Romania, de Dettol, 76% dintre conationali considera spalatul pe maini cea mai buna metoda de protectie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii. Studiul a urmarit identificarea principalelor obiceiuri de igiena zilnica si a metodelor de preventie a infectarii cu diverse virusuri. Romanii inteleg importanta igienei personale, fiind constienti de riscuri si de metodele de evitare a contaminarii cu virusuri si bacterii. 85% dintre respondenti, in principal femei cu varsta peste 25 de ani, identifica spontan o legatura intre frecventa spalatului pe maini si preventia infectiilor si imbolnavirilor.
Spalatul pe maini este urmat ca si metoda de preventie impotriva infectiilor de aerisirea incaperilor (67%). De asemenea, in cadrul familiilor cu copii, metodele eficiente de lupta impotriva imbolnavirii si a raspandirii bacteriilor sunt schimbarea prosoapelor cat mai des (58%) si consumul de fructe (57%).
La intrebarea “Care este motivul pentru care va spalati pe maini?”, 74% dintre romani au afirmat ca se spala pe maini “pentru a evita imbolnavirile”, 26% fac acest lucru pentru a se simti mai curati, iar 11% pentru a avea un aspect ingrijit al mainilor.
Femeile mature si mamele reprezinta grupul cel mai responsabil din punct de vedere al igienei personale si caminului.
Astfel, acestea se spala pe maini dupa majoritatea actiunilor pe care le intreprind:
– Dupa folosirea toaletei publice – 98%
– Inainte de a manca – 97%
– Dupa folosirea toaletei personale – 96%
– Dupa atingerea unui animal – 92%
– Cand ajung acasa si dupa ce folosesc un mijloc de transport in comun pentru a-si proteja copiii de surse externe de contaminare cu bacterii – 89%
Nu mai putin de 53% dintre romani se spala pe maini dupa ce stranuta sau tusesc (fapt care favorizeaza contaminarea cu virusul gripal). Gripa se transmite prin inhalarea picaturilor expectorate din tractul respirator al unei persoane infectate atunci cand vorbeste, tuseste sau stranuta. De asemenea, se poate transmite prin atingerea suprafetelor contaminate (o batista folosita sau o clanta de usa) sau a mainilor oamenilor, urmata de atingerea nasului sau ochilor. O persoana infectata cu virusul gripal poate infecta alti oameni cu o zi inainte de aparitia simptomelor si timp de pana la cinci zile dupa aparitia acestora. Astfel, o persoana poate transmite boala chiar inainte de a-si da seama ca este infectata cu virusul gripal.
Potrivit respondentilor, locurile care prezinta cel mai mare risc de contaminare cu germeni sunt: toaletele publice (93%), mijloacele de transport in comun (92%), baia personala (37%), clasele de scoala (28%), locurile de joaca pentru copii (14%), biroul (14%) si bucataria (9%).
Manerele de la usa sunt considerate obiectele care “aduna” si “imprastie” cele mai multe bacterii (15%), urmate de colacul de toaleta (12%), barele de sustinere din mijloacele de transport in comun (12%), banii (11%), telefonul (9%) si tastatura computerului (9%).
Nu mai putin de 64% dintre romani folosesc internetul pentru a se informa despre metodele de preventie. Medicul de familie, sursa cu cel mai mare grad de incredere in randul romanilor (80%), a fost mentionat de 42% dintre respondenti drept sursa de informare in ceea ce priveste metodele de preventie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii.
De asemenea, 42% dintre respondenti apeleaza la prieteni si familie pentru a afla mai multe despre metode de preventie si riscuri de contaminare cu bacterii.
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua