Salazion (Chalazion). Ce trebuie sa stii despre inflamatia pleoapei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Salazion (Chalazion). Ce trebuie sa stii despre inflamatia pleoapei

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Salazion (Chalazion). Ce trebuie sa stii despre inflamatia pleoapei
SALAZION - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - eye-1132531_1920

Salazion sau Chalazion este denumirea pentru inflamatia pleoapei. Salazionul este cauzat de blocarea glandei meibomiane. Salazionul se poate dezvolta atat pe pleoapa superioara, cat si pe cea inferioara. Din fericire, de cele mai multe ori, salazionul dispare fara tratament. Salazia este termenul utilizat pentru mai multi salazioni.

Salazion sau ulcior?

Deseori, salazionul este confundat cu ulciorul (intern sau extern). Ulciorul intern reprezinta infectia la glanda meibomiana. Ulciorul extern repezinta infectia la foliculul de par sau glanda sudoripara. Ulciorul este dureros, in timp ce salazionul nu. Cere sfatul medicului daca suspectezi ca ai salazion, mai ales daca iti blocheaza vederea sau daca ai avut salazia in trecut.

Salazion – Cauze si factori de risc

Salazionul este cauzat de blocajul unei glande mici (meibomiana) aflate pe ploapa de sus sau pe cea de jos. Uleiurile produse de aceasta glanda mentin ochiul umed. Glanda meibomiana poate fi afectata de inflamatii sau virusuri, ceea ce poate conduce la aparitia salaziei.

Salazia este foarte des intalnita in randul oamenilor care s-au confruntat cu afectiuni inflamatorii precum seboreea, acneea, rosaceea, blefarita cronica, inflamarea pleoapei pe termen lung. De asemenea, conjunctivita virala sau orice alta infectie a zonei pleoapei poate conduce la salazion.

foto: Michal KlajbanOwn work

Salazion – Simptome si diagnostic

Salazionul apare ca un nodul benign nedureros sau o inflamatie pe pleoapa superioara sau inferioara. Inflamatia poate aparea la un singur ochi sau la ambii. In functie de marimea nodulului, salazionul poate afecta sau chiar bloca vederea.

Desi nu sunt simptome comune, salazionul mai poate fi semnalat prin roseata, inflamatie si durere, daca apare si o infectie.

Diagnosticul este pus de catre medicul oftalmolog dupa o examinare atenta a nodulului si intrebari specifice. El va determina daca inflamatia este ulcior, salazion sau alta afectiune.

Citeste si despre Cele mai intalnite boli de ochi la copii

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 20/11/2021