Primul ajutor in caz de insolatie
Victima trebuie mutata intru-un spatiu racoros, sa nu fie sub actiunea directa a razelor solare.
Apoi trebuie dezbracata si asezata in asa fel incat sa se expuna cat mai mult din corpul sau la aer (cat mai multa suprafata corporala sa intre in contact direct cu aerul).
Intregul corp al persoanei afectate trebuie racorit cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizata pe corp sau aplicata cu ajutorul unui burete, reusindu-se astfel scaderea temperaturii corporale.
Se pot aplica pachete de gheata pe abdomen, pe gat si in axile. Se interzice introducerea victimei intr-o baie de gheata.
Se interzice administrarea de aspirina sau paracetamol (acetaminofen) pentru a reduce temperatura corporala ridicata din timpul insolatiei. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza raspunsului organismului la insolatie.
Daca victima este constienta si capabila sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) in primele 2 ore pentru a o hidrata.
Factori de risc insolatie
Oricine poate fi afectat, exista insa cateva categorii de persoane care sunt mai predispuse la insolatie. Factorii care influenteaza aparitia insolatiei sunt:
– depunerea unui efort fizic intens intr-un mediu fierbinte;
– varsta: sistemul nervos central este cel responsabil cu mentinerea temperaturii interne corecte a corpului. La copii, sistemul nervos central nu este inca complet dezvoltat, iar la persoanele cu varsta peste 65 de ani, acesta incepe treptat sa se deterioreze;
– anumite medicamente favorizeaza aparitia insolatiei deoarece afecteaza capacitatea corpului de a reactiona la caldura sau limiteaza mentinerea hidratarii. Acestea pot fi:
medicamente vasoconstrictoare – care ingusteaza vasele de sange,
medicamente beta-blocante – care impiedica adrenalina sa regleze tensiunea arteriala,
medicamente diuretice – elimina din corp sarea si apa,
medicamentele antidepresive;
– expunerea brusc la valul de caldura sau schimbarea climatului, de exemplu vacanta intr-o tara mult mai calda;
– privarea de somn;
– problemele de sanatate. Acestea includ afectiuni ale inimii, plamanilor, rinichilor, obezitatea ori subponderabilitatea, tensiunea arteriala ridicata, diabet, boli mentale, alcolism, arsuri solare si alte boli ce cauzeaza febra.