Atunci cand concentratia de oxigen din sange scade sau concentratia de dioxid de carbon din sange creste, plamanii nu mai functioneaza normal. Apare, astfel insuficienta respiratorie. Acordarea de prim ajutor in caz de insuficienta respiratorie este esentiala pana la sosirea ambulantei, in caz contrar pacientul riscand chiar sa-si piarda viata.
Insuficienta respiratorie se manifesta sub doua forme, sub o forma acuta si sub una cronica. In insuficienta acuta, nivelul de oxigen din sange este insuficient, in timp ce, in cea cronica, nivelul de dioxid de carbon din sange este crescut.
Te mai poate interesa si: Prim ajutor in caz de puls mare. Cum previi cresterea pulsului
Simptomele insuficientei respiratorii
Simptomele acestei afectiuni depind de forma ei. Astfel, in cazul insuficientei acute, pacientul manifesta dificultati la respiratie, senzatia de sufocare, iar pielea, buzele si unghiile se cianozeaza.
In cazul insuficientei respiratorii cronice, respiratia se accelereaza si apar stari de ameteala si de confuzie.
Citeste si: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala
Cum acorzi prim ajutor in caz de insuficienta respiratorie
In momentul in care, o persoana din preajma ta experimenteaza aceste stari, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa apelezi serviciul de urgenta. Pana la sosirea echipajului medical, este necesar sa-i acorzi primul ajutor.
Iata care sunt pasii acordarii de prim ajutor in caz de insuficienta respiratorie:
Verifica pulsul, caile respiratorii si respiratia pacientului. Pulsul poate fi simtit mult mai usor prin plasarea a doua degete pe artera carotida decat pe incheietura mainii. Pentru a verifica daca persoana respectiva are caile respiratorii blocate, plaseaza doua degete pe fruntea acesteia, iar cu doua degete de la cealalta mana ridica barbia, inclinand astfel capul usor pe spate. Observa daca nu exista vreun corp strain care sa le obtureze. In fine, pentru a verifica daca pacientul respira, asaza-ti obrazul langa gura lui pentru a-i simti respiratia. Mentine obrazul aproape de fata victimei aproximativ 10 secunde, timp in care observa daca pieptul face miscari de urcare-coborare.
Daca aceasta nu respira, incepe manevra de respiratie artificiala. Ridica-i barbia cu doua degete si prinde-i narile cu degetele de la cealalta mana si insufla-i aer de doua ori. Respiratia trebuie sa fie atat de puternica incat sa determine pieptul pacientului sa se ridice. Lasa-l sa expire, urmarind toracele sa revina la pozitia initiala.
Daca victima nu isi revine, continua cu manevrele de resuscitare. Fa 30 de compresii la baza sternului, apoi doua respiratii. Continua cu compresiile, urmate de respiratie artificiala pana la sosirea echipajului medical.
Nu rata nici: Prim ajutor in caz de electrocutare. Pasi de urmat!
Imagine de manseok Kim de la Pixabay
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!