Cum acorzi primul ajutor daca victima este in stop cardiorespirator
In cazul in care persoana electrocutata nu este constienta, dupa intreruperea sursei de curent va fi necesar sa incepi manevrele de resuscitare. Pentru inceput, asaza persoana electrocutata in pozitie orizontala, cu capul putin mai jos decat restul corpului si cu picioarele ridicate.
Daca este cazul, elibereaza-i caile respiratorii cu ajutorul pansamentelor sterile. Abia apoi incepe manevrele de resuscitare. Ridica-i barbia cu doua degete si mentine-o asa, apoi, cu degetele celeilalte maini, strange-i narile. Nu trebuie sa primeasca aer decat pe gura. Insufla-i aer in plamani de 20 de ori. Aceasta etapa este extrem de importanta, deoarece lipsa oxigenarii creierului poate cauza leziuni ireversibile. Dupa fiecare repriza de respiratie artificiala, urmareste reactia victimei. Daca incepe sa respire singura, sa tuseasca sau sa-si miste buzele, opreste respiratia artificiala.
Te mai poate interesa: Primul ajutor pentru atacul de astm
In cazul in care nu se intampla acest lucru, incepe masajul cardiac.
Executa manevra de masaj de 20 de ori, continua cu o repriza de respiratie artificiala, apoi din nou masaj. Alterneaza cele doua manevre, fiecare repetata de 20 de ori, pana la sosirea medicilor.
Foarte important de retinut este faptul ca se impune ca victima sa fie consultata de medici chiar si in situatia in care pare ca si-a revenit. Este posibil ca socul electric sa nu lase urme la suprafata pielii, care sa fie vizibile cu ochiul liber, dar poate cauza leziuni grave ale organelor interne.
Informeaza-te si despre: Prim ajutor in caz de lesin. Cauze si factori favorizanti ai lesinului
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?