Preparatul banal, cu efecte tamaduitoare uimitoare. Stiai asta despre bors? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Preparatul banal, cu efecte tamaduitoare uimitoare. Stiai asta despre bors?

efecte tamaduitoare uimitoare
Credit foto: Depositphotos.com

Borsul de casa

Nutritionistii nu recomanda borsul industrial, de cumparat. Acesta contine aditivi alimentari care dau un gust bun mancarii, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun bors este cel preparat acasa. Avem nevoie de 1 kg tarate de grau, 200 g malai, 200 g de husti (tarate folosite de la alt bors) sau 20 g de drojdie de bere, o mana de frunze de visin, marar sau leustean verde sau uscat. Taratele se amesteca bine cu malaiul si cu hustile. Se adauga 0,5-1 l de apa calduta. Plamada se lasa la dospit timp de 20-30 minute. Se adauga frunzele de visin si mararul. Se toarna 9 l de apa calda, se acopera vasul cu un tifon si se lasa deoparte, la temperatura camerei, pentru una-doua zile. La inceput, se amesteca de cateva ori cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a acrit, se filtreaza, se pune in sticle si se pastreaza la frigider. Vasul in care se prepara borsul trebuie sa fie foarte curat si nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire creste pina la 3-4 zile.

Te mai poate interesa: Dieta cu bors. Scapi de pana la 5 kg in 7 zile si iti imbunatatesti semnificativ starea de sanatate

Stiati ca?

– In loc de tarate de grau se pot folosi cateva felii de paine neagra (300g). In acest caz se pune mai mult malai. Cam 300g malai la 300g paine neagra. In rest, reteta este aceeasi. In varianta cu paine neagra, borsul se va acri in 5-6 zile.
– Cand se prepara borsul vara, in ultima zi de fermentare, se pot adauga in vas ierburi aromate si frunze de legume: patrunjel, telina, leustean. Plantele nu se adauga mai repede, ci numai in ultima zi, pentru a da maximum de aroma.
– Borsul se adauga in ciorbe numai dupa ce a fost fiert in prealabil si dupa ce legumele si carnea din ciorbe au fiert.
– Prin partile Ardealului, exista o superstitie care spune ca borsul se acreste numai daca e pus marti sau joi, iar cel care il prepara trebuie sa traga de par pe cineva, caci numai asa se acreste borsul.
– Amestecat cu un strop de miere, borsul devine o bautura racoritoare excelenta, preferata si de copii. (anatolbasarab.ro)

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/11/2023