Iata ce plante medicinale pot fi folosite pentru tratarea diverselor afectiunilor.
Alergie
Alergia este o hipersensibilitate a organismului uman faţă de o substanţă străină, fie faţă de o substanţă care în mod natural este inofensivă (păr, praf, polen, lapte) – fie un produs bacterian sau medicamentos. Ea se manifestă printr-o reacţie imediată în diverse moduri (eczemă, urticarie, astm bronşic etc.).
- a) Tratament cu decoct de coacăze negre
Se prepară decoctul de coacăze negre: 10 g la 250 ml de apă clocotită. Se fierbe 15 minute. Se iau câte trei linguri de trei ori pe zi.
- b) Tratament în eczeme alergice
Se prepară un decoct din 40 g rizomi de pir şi 20 g de săpunariţă în 500 ml de apă. Se fierbe timp de 30 de minute.
Tratamentul constă în a se bea 2 căni pe zi, cât şi în aplicarea de comprese.
- c) Tratarea guturaiului de fân
Tratamentul recomandat: a se bea 3-4 căni de ceai de urzici în care se amestecă o lingură de bitter suedez.
- d) Tratament cu ceai după reţetă:
Frunze de frag – 35 g
Frunze de frasin – 35 g
Fructe de ienupăr – 35 g
Rădăcini de brustur – 35 g
Ceaiul de prepară din amestecul vegetal bine mărunţit, fiert timp de 2-3 minute în 1000 ml de apă.
Tratamentul constă în a se bea zilnic 1000 ml din acest ceai. Maurice Mességué şi Michel Bontemps recomandă şi tratamentul cu capsule: se vor lua 2 capsule de ienupăr înainte de masă.
Dermatită
Dermatita reprezintă o afecţiune care se manifestă prin inflamaţia pielii, cu evoluţie acută sau subacută.
Factorii care pot produce dermatita sunt: fizici, chimici, microbieni şi parazitari.
Fitoterapia recomandă în tratamente de uz intern a se utiliza plante cu calităţi diuretice şi calmante, iar în uz extern plante cu acţiune antiseptică, cicatrizantă şi emolientă.
- a) Tratament cu ceai din trei fraţi pătaţi Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi din care una, dimineaţa pe stomacul gol.
- b) Tratament cu ceai de iarbă-mare
Se prepară un decoct dintr-o lingură de plante la 250 ml de apă. Se va bea în cursul unei zile. Se poate face tratamentul şi cu pulbere, administrându-se 1-10 g pe zi. În tratamente externe se fac spălături ale rănilor şi se aplică comprese pe răni cu decoct concentrat preparat din 2 linguri de plantă la o cană de apă.
- c) Tratament cu ceai de păpădie
Infuzia se prepară din 1-2 linguriţe de frunze la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Se recomandă şi tratamentul cu suc de plantă prin administrarea a 1-3 linguri pe zi în cure de 21-62 de zile. Atât ceaiul cât şi sucul de păpădie măresc diureza şi ajută la eliminarea deşeurilor şi toxinelor.
Citeste si: Tratamente naturiste. Vindecă PROSTATA cu ajutorul plantelor medicinale!
Inapetenţă
Inapetenţa reprezintă o diminuare a apetitului, de fapt o pierdere a poftei de mâncare.
Fitoterapia se bazează pe următoarele plante medicinale: angelică, cimbru, urzică, obligeană, busuioc, cimbru, genţiană.
- a) Tratament cu ceai de urzică
Infuzia se prepară prin fierberea timp de un minut a 1-2 linguriţe de plantă în 250 ml de apă. se consumă 1-2 căni de ceai pe zi.
- b) Tratament cu ceai de obligeană
Decoctul se prepară prin fierberea timp de 5 minute a unei linguriţe de rizomi zdrobiţi cu 250 ml de apă. Se bea în cursul unei zile, înainte de mese.
Se poate utiliza şi tinctura preparată din 20 de plantă, macerată 8 zile în 100 ml de alcool. Se iau 20 de picături înainte de mesele principale.
- c) Tratament cu ceai după formula:
Frunze de cimbru – 30 g
Seminţe de fenicul – 30 g
Rădăcini de genţiană – 30 g
Frunze de trifoişte de baltă – 30 g
Frunze de busuioc – 30 g
Seminţe de chimen – 30 g
Fumăriţă (planta fără rădăcină) – 60 g Din amestecul vegetal se iau 2 linguriţe la o cană de apă clocotită, se va infuza 10-15 minute. Se beau 2 căni de ceai pe zi, una înainte de prânz şi alta înainte de cină.
- d) Tratament cu capsule
Se vor administra în timpul meselor principale 2 capsule de angelică, iar după fiecare masă principală 2 capsule de complex-protide.
Citeste continuarea: 1 2