Nutritionistii recomanda utilizarea cerealelor integrale, a fainii integrale si consumarea painii din faina integrala. Dar oare faina alba nu e tot din grau? Sau cu ce se deosebeste orezul alb de cel brun? Nu e tot orez? Care este diferenta dintre ele si de ce unele sunt mai bune decat altele?
Aflati mai jos raspunsul la aceste intrebari.
Elemente nutritive
Adevarul este ca faina alba este tot faina obtinuta din grau, iar orezul alb este obtinut din orezul brun. Diferenta majora este ca le lipsesc multe elemente nutritive, spre deosebire de “rudele” lor integrale. Cu cat alimentele sunt mai procesate, cu atat se pierd nutrienti importanti. De exemplu, la faina integrala, este utilizat bobul de grau pur, asa cum este el recoltat. La faina alba, bobul de grau este “curatat” de straturile exterioare, straturi bogate in vitamine, minerale si fibre.
Pe masura ce orezul sau celelalte cerale sunt procesate, ele isi pierd culoarea naturala si devin albe, iar intreaga comunitate de medici nutritionisti nu le considera deloc sanatoase. Multi dintre nutritionisti consida cerealele procesate “otrava alba”, alaturi de sare si zahar.
Probleme de sanatate
Numeroase studii au stabilit o legatura directa intre consumul de faina si cereale albe si o varietate de boli. De la simplele carii dentare si pana la obezitate, aceste probleme au fost puse pe seama consumului de cereale procesate.
Consumul regulat de paine, paste si cereale procesate a fost asociat cu depunerea pe peretii aparatului digestiv a unui strat lipicios de mucus care impiedica asimilarea in organism a nutrientilor din alimente.
Te mai poate interesa: Diversificarea alimentatiei: Dam bebelusului paine?
Alimente fortificate
Pentru a suplini lipsa vitaminelor si nutrientilor care au fost inalturate prin procesare, unele alimente sunt imbogatite cu diverse elemente. Problema este ca elementele naturale sunt inlocuite cu vitamine si minerale obtinute prin procese chimice.
Fa schimbarile gradual
Nu schimba totul dintr-o data. Este recomandat sa faci modificarile din dieta gradat, astfel incat sa eviti fenomene precum balonarea si indigestia. Atunci cand gatesti cu cereale integrale, ai grija sa le preparari cum trebuie, pentru a sprijini digestia. Mesteca bine mancarea, de cel putin 25 de ori inainte de a o inghiti, pentru a permite salivei sa “pregateasca” cerealele integrale pentru o digestie optima. (Sursa: Mother-and-child.net)
Citeste si: Cum sa alegem o paine sanatoasa pentru noi
foto: Depositphotos.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!