Obezitatea, la fel de periculoasă ca fumatul? Ce boli pot declanșa kilogramele în plus! - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Obezitatea, la fel de periculoasă ca fumatul? Ce boli pot declanșa kilogramele în plus!

Ce boli pot declanșa kilogramele în plus
Credit foto: YOLO Media PR

Afecțiuni ale sistemului osos și muscular

Obezitatea poate determina deteriorarea densității osoase și a masei musculare. Aceasta este denumită obezitate osteosarcopenică. Obezitatea osteosarcopenică poate duce la un risc mai mare de fracturi, dizabilitate fizică. Greutatea în exces exercită o presiune prea mare asupra articulațiilor, ceea ce duce la durere și rigiditate.

Te mai poate interesa: Alimente alcaline care combat obezitatea. Tu cat de des le consumi?

Boli ale pielii

Erupțiile cutanate pot apărea acolo unde există pliuri cauzate de obezitate. Poate apărea și o afecțiune cunoscută sub numele de acanthosis nigricans. Aceasta se caracterizează prin decolorarea și îngroșarea pielii în pliurile și cute”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Cum scăpăm de mâncatul emoțional? 

„Majoritatea oamenilor folosesc mâncarea pe post de mecanism pentru a face față diferitelor emoții cu care se confruntă zilnic. Unii mănâncă atunci când se simt stresați sau copleșiți, alții mănâncă în exces pur și simplu din plictiseală sau obișnuință ori folosesc mâncarea ca recompensă după un succes. În toate aceste situații, foamea propriu-zisă lipsește cu desăvârșire. Mâncatul emoțional este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni în zilele noastre. 

După operația de micșorare a stomacului, cantitatea de mâncare pe care o poți consuma scade, dar dorința de a mânca pentru a face față emoțiilor este tot acolo. Prin urmare, suportul psihologic este esențial după acest tip de intervenție. Din acest motiv, pacienții trebuie să se îndrepte întotdeauna către o clinică ce poate sigura asistența necesară pre și postoperator. Un spital care dispune de o echipă multidisciplinară reală și poate oferi asistență continuă în perioada postoperatorie. Toate astea contribuie la siguranța pacientului și la succesul intervenției”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității,. 

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.

foto: YOLO Media PR

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/01/2023