Muraturile: Bomba de sanatate din camara - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Muraturile: Bomba de sanatate din camara

Muraturile Bomba de sanatate

Care muraturi au valoare terapeutica?

De la bun inceput trebuie spus ca efecte terapeu­tice au doar muraturile clasice, adica cele facute in saramura si, intr-o masura mult mai mica, cele puse in otet. Apoi, muraturile eficiente sunt cele facute in casa, fara preparare termica, fara aditivi artificiali, asa cum au de cele mai multe ori cele produse industrial. Este foarte important si ca sarea folosita sa fie neio­da­­ta, asa incat iodul adaugat artificial sa nu in­terac­tioneze negativ cu ingredientele naturale. Nu in ulti­mul rand, este important ca legumele sau fructele pu­se la murat sa fie proaspete, de buna calitate, obti­nute din agricultura traditionala si nu din cea chimi­zata.

Unii specialisti considera ca muraturile puse toam­­na tarziu, isi pastreaza mai bine calitatile cura­tive, dar mai mult conteaza calitatea si felul de com­binare al ingredientelor decat acest detaliu. Acrirea muraturilor apare printr-un proces natural de fermen­tatie care are loc in butoiul sau borcanul cu muraturi, culturile de bacterii transformand zaharurile din legume si producand nenumarate substante nutritive si aromate. Murarea fiind un proces intens de fermen­tatie, este total contraindicata folosirea recipientelor de plastic in locul celor de sticla, ceramica sau lemn, deoarece acizii naturali formati pot extrage cu usu­rin­ta substante toxice din masele plastice, rezultand mu­raturi mai degraba toxice decat cu efecte terapeu­tice.

Te mai poate interesa si: Conopida murata. 5 beneficii pentru sanatate si 5 retete delicioase de conopida murata in saramura si in otet

Tratamente cu muraturi

Secretul eficientei acestei categorii de alimente nu este doar calitatea lor, incontestabila prin prisma studiilor stiintifice, ci si cantitatea. Fiind un aliment care poate fi consumat zilnic, cu foarte multe feluri de mancare, muraturile sunt unul dintre medica­men­tele cel mai usor de administrat. O canti­tate de muraturi suficienta pentru intretinerea sanatatii este de 300 de grame pe zi, consu­mate in timpul meselor principale. In timpul curelor cu muraturi, se vor consuma mini­mum doi litri de apa pe zi, asa incat rinichii sa nu fie deloc afectati de surplusul de sare pe care trebuie sa-l elimine.

Castravetii murati – antidiabetici si digestivi

Dintre toate muraturile, castravetii murati au cele mai putine zaharuri, motiv pentru care sunt un extra­ordinar remediu pentru cei care au abuzat de dulciuri, de alimente supra-ra­finate, bogate in amidon. Mai mult decat atat, coaja lor contine substante care stimuleaza puter­nic digestia si metabolismul, ajutand la procesarea mai usoara a proteinelor si a grasimilor, chiar si a celor cu potential toxic ridicat. Acesta este si motivul pen­tru care organismul consumatorilor de carne sau prajeli cere aceste muraturi ca adaos pe langa fripturi si alte alimente bogate in proteine sau grasimi. Dar sa vedem cateva afectiuni in care aceste le­gume murate au un efect terapeutic pu­ternic:

* Digestie dificila, dispepsie

– tripsina, o enzima continuta in coaja castravetilor murati, ajuta organismul sa digere si sa asimileze cu usurinta pro­tei­­nele. Apoi, bacteriile prietenoase din aceste mu­raturi normalizeaza flora tu­bului digestiv, preve­nind indigestiile, balo­na­rea, disconfortul ab­dominal dupa masa. Persoanele ca­re in­tampina pro­ble­me in asimilarea man­­ca­rurilor bo­ga­te in pro­teine sau gra­simi, precum si cele care au frec­vent indi­gestii ori probleme bi­liare, ar trebui sa con­sume la mesele prin­ci­pale castraveti mu­rati.

* Diabet za­ha­rat – castravetii murati in apa cu sa­re contin o can­ti­ta­te infima de za­ha­ruri, dar in schimb au in componenta sub­stante stimulatoare ale acti­vitatii pancreasului, precum si din cele care ma­resc receptivitatea organismului la insulina. Con­su­mul lor este un adevarat tratament pentru preve­nirea si tra­tarea diabetului, ei putand fi mancati fara niciun fel de restrictie cantitativa.

* Colesterol si trigliceride marite – fibrele alimentare si stimulatorii activitatii hepatice din castravetii murati sunt adevarati inamici ai grasimilor si colesterolului in exces din sange. Consumati con­stant vreme de macar trei luni (minimum 300 de grame pe zi), ei vor scadea valorile trigliceridelor si ale coles­te­rolului si vor proteja vasele de sange de depunerea acestora.

Gogonelele murate – hepatoprotectoare si anticancerigene

Consumate verzi, tomatele proaspete sunt to­xice pentru organism, o sub­stanta pe care o con­­tin afec­tand ficatul si sistemul nostru ner­vos. In schimb, atunci cand sunt murate, o ade­va­rata al­chimie se pe­tre­ce cu gogonelele, sub­stantele to­xice fiind inac­tivate, iar cele cu valoare tera­peu­tica fiind poten­tate. Studii facute in ultimii ani au aratat ca exista prin­cipii active cu un po­tential fantas­tic de vin­de­care in coa­ja si pul­pa gogone­lelor, sub­stan­te fara echi­valent in lumea plantelor me­dicinale sau a medica­men­telor.

Citeste continuarea  aici.

Imagine de Alexei Chizhov de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 23/10/2021