Conopida murata. 5 beneficii pentru sanatate si 5 retete delicioase de conopida murata in saramura si in otet - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Conopida murata. 5 beneficii pentru sanatate si 5 retete delicioase de conopida murata in saramura si in otet

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Conopida murata. 5 beneficii pentru sanatate si 5 retete delicioase de conopida murata in saramura si in otet
Conopida murata

Conopida murata nu este doar delicioasa, ci si foarte sanatoasa. Vei regasi in acest articol cateva beneficii uimitoare ale conopidei murate pentru sanatate, precum si cateva retete delicioase de conopida murata.

Beneficii conopida murata

Conopida contine sulforafan, un compus care poate interfera cu dezvoltarea tumorilor canceroase. De asemenea, este bogata in vitamine si minerale, ceea ce inseamna o imunitate mai buna si o stare generala de sanatate mai buna. Iata, asadar, care sunt beneficiile conopidei murate.

Protejeaza impotriva cancerului

Gratie continului sau de minerale, figre alimentare si probiotice, conopida murata are un potential antioxidant foarte puternic. Astfel, consumul regulat de conopida murta previne aparitia cancerului de colon, cancerului la san, la ovare si la prostate.

Efectele sunt cu mult imbunatatite daca se combina conopida cu curcumin, o substanta puternica pe care o detine turmericul.

Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare

Pe langa sulforafan, conopida mai contine si potasiu. Se stie ca acesta are efecte benefice asupra sanatatii cardio-vasculare. Astfel, conopida murata previne formarea cheagurilor de sange si ingrosarea peretilor vaselor sangvine.

Proprietati antiinflamatorii

Starea de inflamatie din corp contribuie la deteriorarea starii de sanatate. Conopida are compusi cu puternice proprietati antiinflamatorii, precum indole-3-carbinol, care previn declansarea raspunsurilor inflamatorii in organism.

Imbunatateste sanatatea creierului

Conopida murata contine vitamina C, vitamina K, protein, riboflavin, niacin, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B, acid folic, magnan. Acestea contribuie din plin la sanatatea creierului. Cine consuma conopida isi poate imbunatati functiile cognitive. De asemenea, consumata in sarcina, conopida contribuie la stimuarea dezvoltarii creierului bebelusului.

Imbunatateste sanatatea digestiva

Conopida contine numeroase substante cu puternic efect detoxifiant. Ceea ce ajuta la o foarte buna sanatate a sistemului digestiv. In plus, fibrele si probioticele din varza murata protejeaza mucoasa stomacului, prevenind dezvoltarea helicobacter pylori. De asemenea, conopida, gratie continutului ridicat de fibre, combate constipatia.

Conopida murata in saramura

conopida murata - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - plate-260064_1920

Conopida murata in saramura ingrediente

Conopida – 1 bucata

Morcov – 1 bucata

Usturoi – 1 capatana

Boabe de piper

Hrean – 1 bucata

Frunze de telina – cateva fire

Sare grunjoasa ne iodate – 1 lingura la fiecare litru de apa folosit

Apa – cat cuprinde

Sfecla rosie – o bucata (optional, va colora conopida)

Conopida murata in saramura mod de preparare

Se spala bine si se curata toate ingredientele. Conopida se desface in buchetele, morcovul, hreanul se taie fasii. Telina se asaza pe fundul borcanelor si se introduc buchetelele de conopida. Printre ele se “ingramadesc” fasiile de morcov, hrean, cateii de si feliile de sfecla.

Separat, se pune la fiert apa pentru saramura. Se adauga seara si se mesteca pe foc, pana cand se topeste sarea. Se ia lichidul de pe foc se lasa sa se raceaca, apoi se completeaza borcanele. Se pun capacele si se dau la camara, la rece. Este recomandat ca dupa cateva zile sa se venture zeama, ca sa nu prinda mucegai deasupra.

Conopida murata in otet

conopida murata - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - plate-260064_1920

Conopida murata in otet Ingrediente

3 kg conopida

1,5 kg zahar

1,5 l otet alb

1 cana apa

3 linguri sare neiodata

1 varza

5 gogosari

1 lingura boabe de mustar

Conopida murata in otet Mod de preparare

Se spala conopida, se rupe buchetele si se pune in borcan. Se dizolva zaharul in otet cu apa si apoi se umple borcanul. A doua zi se mai completeaza cu conopida sau cu gogosari.

Gogosari umpluti cu conopida murata

Reteta de la

Gogosari umpluti cu conopida

Ingrediente Gogosari umpluti cu conopida murata

– 4kg gogosari curatati de cotoare si seminte
– 2kg conopida (desfacuta buchetele si oparita cu apa cu sare)
Se face o solutie in care se vor opari gogosarii : – 1 l otet, 5 l apa
– 500 gr miere, foi de dafin
– 200 gr sare
– boabe de mustar, boabe de piper

Mod de preparare Gogosari umpluti cu conopida murata

Dupa ce sau racit gogosarii ii umplem cu buchetelele de conopida si ii aranjam frumos in borcan. La final turnam siropul fierbinte, punem bine capacul si pastram in patura pana a doua zi, cand depozitam in camara.

Conopida murata in otet VIDEO

Conopida murata in saramura VIDEO

Cuvinte cheie:
Data articol: 31/10/2023