Care muraturi au valoare terapeutica?
De la bun inceput trebuie spus ca efecte terapeutice au doar muraturile clasice, adica cele facute in saramura si, intr-o masura mult mai mica, cele puse in otet. Apoi, muraturile eficiente sunt cele facute in casa, fara preparare termica, fara aditivi artificiali, asa cum au de cele mai multe ori cele produse industrial. Este foarte important si ca sarea folosita sa fie neiodata, asa incat iodul adaugat artificial sa nu interactioneze negativ cu ingredientele naturale. Nu in ultimul rand, este important ca legumele sau fructele puse la murat sa fie proaspete, de buna calitate, obtinute din agricultura traditionala si nu din cea chimizata.
Unii specialisti considera ca muraturile puse toamna tarziu, isi pastreaza mai bine calitatile curative, dar mai mult conteaza calitatea si felul de combinare al ingredientelor decat acest detaliu. Acrirea muraturilor apare printr-un proces natural de fermentatie care are loc in butoiul sau borcanul cu muraturi, culturile de bacterii transformand zaharurile din legume si producand nenumarate substante nutritive si aromate. Murarea fiind un proces intens de fermentatie, este total contraindicata folosirea recipientelor de plastic in locul celor de sticla, ceramica sau lemn, deoarece acizii naturali formati pot extrage cu usurinta substante toxice din masele plastice, rezultand muraturi mai degraba toxice decat cu efecte terapeutice.
Te mai poate interesa si: Conopida murata. 5 beneficii pentru sanatate si 5 retete delicioase de conopida murata in saramura si in otet
Tratamente cu muraturi
Secretul eficientei acestei categorii de alimente nu este doar calitatea lor, incontestabila prin prisma studiilor stiintifice, ci si cantitatea. Fiind un aliment care poate fi consumat zilnic, cu foarte multe feluri de mancare, muraturile sunt unul dintre medicamentele cel mai usor de administrat. O cantitate de muraturi suficienta pentru intretinerea sanatatii este de 300 de grame pe zi, consumate in timpul meselor principale. In timpul curelor cu muraturi, se vor consuma minimum doi litri de apa pe zi, asa incat rinichii sa nu fie deloc afectati de surplusul de sare pe care trebuie sa-l elimine.
Castravetii murati – antidiabetici si digestivi
Dintre toate muraturile, castravetii murati au cele mai putine zaharuri, motiv pentru care sunt un extraordinar remediu pentru cei care au abuzat de dulciuri, de alimente supra-rafinate, bogate in amidon. Mai mult decat atat, coaja lor contine substante care stimuleaza puternic digestia si metabolismul, ajutand la procesarea mai usoara a proteinelor si a grasimilor, chiar si a celor cu potential toxic ridicat. Acesta este si motivul pentru care organismul consumatorilor de carne sau prajeli cere aceste muraturi ca adaos pe langa fripturi si alte alimente bogate in proteine sau grasimi. Dar sa vedem cateva afectiuni in care aceste legume murate au un efect terapeutic puternic:
* Digestie dificila, dispepsie
– tripsina, o enzima continuta in coaja castravetilor murati, ajuta organismul sa digere si sa asimileze cu usurinta proteinele. Apoi, bacteriile prietenoase din aceste muraturi normalizeaza flora tubului digestiv, prevenind indigestiile, balonarea, disconfortul abdominal dupa masa. Persoanele care intampina probleme in asimilarea mancarurilor bogate in proteine sau grasimi, precum si cele care au frecvent indigestii ori probleme biliare, ar trebui sa consume la mesele principale castraveti murati.
* Diabet zaharat – castravetii murati in apa cu sare contin o cantitate infima de zaharuri, dar in schimb au in componenta substante stimulatoare ale activitatii pancreasului, precum si din cele care maresc receptivitatea organismului la insulina. Consumul lor este un adevarat tratament pentru prevenirea si tratarea diabetului, ei putand fi mancati fara niciun fel de restrictie cantitativa.
* Colesterol si trigliceride marite – fibrele alimentare si stimulatorii activitatii hepatice din castravetii murati sunt adevarati inamici ai grasimilor si colesterolului in exces din sange. Consumati constant vreme de macar trei luni (minimum 300 de grame pe zi), ei vor scadea valorile trigliceridelor si ale colesterolului si vor proteja vasele de sange de depunerea acestora.
Gogonelele murate – hepatoprotectoare si anticancerigene
Consumate verzi, tomatele proaspete sunt toxice pentru organism, o substanta pe care o contin afectand ficatul si sistemul nostru nervos. In schimb, atunci cand sunt murate, o adevarata alchimie se petrece cu gogonelele, substantele toxice fiind inactivate, iar cele cu valoare terapeutica fiind potentate. Studii facute in ultimii ani au aratat ca exista principii active cu un potential fantastic de vindecare in coaja si pulpa gogonelelor, substante fara echivalent in lumea plantelor medicinale sau a medicamentelor.
Citeste continuarea aici.
Citeste continuarea: 1 2