Muraturile: Bomba de sanatate din camara - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Muraturile: Bomba de sanatate din camara

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Muraturile: Bomba de sanatate din camara
Muraturile Bomba de sanatate

Gospodinele din Romania pun de cand se stiu muraturi. Retetele au mers din generatie in generatie, fara sa se stie cat de sanatoase sunt acestea. Cercetarile stiintifice din ultima vreme au scos la iveala adevarata valoare terapeutica a muraturilor.

Varza, gogonelele, pepenele sau castravetii murati sunt medicamente redutabile in prevenirea si vindecarea unor boli, altfel extrem de greu de tratat.

Aparent banalul proces de murare a legu­melor este, in realitate, un lant de zeci de reactii biochimice, in urma carora rezulta substante cu un potential terapeutic extraordinar. Multa vreme, oamenii de stiinta au ignorat aceste alimente traditionale, desi erau obtinute printr-o suc­cesiune de procese care pot rivaliza cu cele mai sofis­ticate sinteze ale medicamentelor alopate.

Pentru pri­ma oara, muraturile au atras atentia in urma cu aproa­pe doua decenii, cand un studiu facut in Polonia a aratat ca femeile din zonele rurale ale tarii au o adeva­rata imunitate la cancerul de san si de col uterin. Prin comparatie, polonezele care traiau in alte colturi ale lumii, renuntand la dieta traditionala, erau la fel de vulnerabile la cancer ca media inregistrata in Europa. Secre­tul: femeile care traiesc in Polonia consuma, in medie, cate 30 de kilo­grame de varza acra pe an – un record mondial, care se traduce si in reduce­rea cu peste 50% a incidentei cance­rului la san, dar si a altor cancere cu determinare hormonala.

Pornind de la aceste prime obser­vatii, studiile s-au extins si, rand pe rand, s-a des­coperit ca gogonelele mu­rate ataca virusii he­patitici, cono­pida murata impiedica anu­mite mu­tatii celulare si stopeaza procesele de imbatranire, in timp ce castravetii murati combat diabetul si regleaza valorile coleste­rolului. Fiecare tip de leguma murata contine virtuti tera­peutice extraordinare, pe care acum, in sezonul rece care tocmai incepe, e bine sa le stim.

Citeste si: Cum se pune varza rosie la murat. Reteta rapida cu care nu dai gres!

Motive stiintifice pentru a consuma muraturi

Multa vreme s-a crezut ca prin murare, legumele si fructele isi pierd proprietatile, devenind niste ali­mente moarte, total lipsite de proprietati terapeu­tice. Ei bine, in realitate, lucrurile stau exact invers: prin murare, anumite calitati vinde­catoare ale vegetalelor sunt am­plificate si chiar apar substante active noi, foarte puternice.

* Pastreaza vitaminele ori­ginare – chiar si vita­minele foarte sensibile, cum ar fi vitamina C sau cele din com­plexul B, sunt pas­trate in pro­por­tie de peste 50% in muraturile pre­parate cas­nic.

* Pastreaza intreaga canti­tate de minerale si oligoelemente – fie ca vorbim de potasiu, de si­liciu, de se­leniu sau calciu, aces­te substante im­portante pentru organism sunt pas­trate intacte si, mai mult decat atat, devin mai usor asimilabile.

* Sunt foarte sarace in ca­lo­rii – microorga­nismele care pro­duc pro­ce­sul de fermentare (acri­re) a mura­turilor con­suma multe din zaharurile legu­melor si fructelor, facandu-le printre cele mai puter­nice alimente anti-obezitate.

* Contin probiotice naturale – asa-numitele bac­terii prietenoase se dezvolta din belsug in procesul de murare, iar odata ajunse in organism, vindeca infectiile, previn tulburarile digestive, intaresc imu­nitatea.

* Au efect antibiotic si antiviral – frunzele de teli­na, semintele de marar si mustar, radacina de hrean si usturoiul folosite in prepararea muraturilor contin substante volatile care nu doar ca dau aroma speci­fica, dar lupta activ impotriva microbilor invadatori, protejeaza sistemul nervos si cel endocrin.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 23/10/2021