Gospodinele din Romania pun de cand se stiu muraturi. Retetele au mers din generatie in generatie, fara sa se stie cat de sanatoase sunt acestea. Cercetarile stiintifice din ultima vreme au scos la iveala adevarata valoare terapeutica a muraturilor.
Varza, gogonelele, pepenele sau castravetii murati sunt medicamente redutabile in prevenirea si vindecarea unor boli, altfel extrem de greu de tratat.
Aparent banalul proces de murare a legumelor este, in realitate, un lant de zeci de reactii biochimice, in urma carora rezulta substante cu un potential terapeutic extraordinar. Multa vreme, oamenii de stiinta au ignorat aceste alimente traditionale, desi erau obtinute printr-o succesiune de procese care pot rivaliza cu cele mai sofisticate sinteze ale medicamentelor alopate.
Pentru prima oara, muraturile au atras atentia in urma cu aproape doua decenii, cand un studiu facut in Polonia a aratat ca femeile din zonele rurale ale tarii au o adevarata imunitate la cancerul de san si de col uterin. Prin comparatie, polonezele care traiau in alte colturi ale lumii, renuntand la dieta traditionala, erau la fel de vulnerabile la cancer ca media inregistrata in Europa. Secretul: femeile care traiesc in Polonia consuma, in medie, cate 30 de kilograme de varza acra pe an – un record mondial, care se traduce si in reducerea cu peste 50% a incidentei cancerului la san, dar si a altor cancere cu determinare hormonala.
Pornind de la aceste prime observatii, studiile s-au extins si, rand pe rand, s-a descoperit ca gogonelele murate ataca virusii hepatitici, conopida murata impiedica anumite mutatii celulare si stopeaza procesele de imbatranire, in timp ce castravetii murati combat diabetul si regleaza valorile colesterolului. Fiecare tip de leguma murata contine virtuti terapeutice extraordinare, pe care acum, in sezonul rece care tocmai incepe, e bine sa le stim.
Citeste si: Cum se pune varza rosie la murat. Reteta rapida cu care nu dai gres!
Motive stiintifice pentru a consuma muraturi
Multa vreme s-a crezut ca prin murare, legumele si fructele isi pierd proprietatile, devenind niste alimente moarte, total lipsite de proprietati terapeutice. Ei bine, in realitate, lucrurile stau exact invers: prin murare, anumite calitati vindecatoare ale vegetalelor sunt amplificate si chiar apar substante active noi, foarte puternice.
* Pastreaza vitaminele originare – chiar si vitaminele foarte sensibile, cum ar fi vitamina C sau cele din complexul B, sunt pastrate in proportie de peste 50% in muraturile preparate casnic.
* Pastreaza intreaga cantitate de minerale si oligoelemente – fie ca vorbim de potasiu, de siliciu, de seleniu sau calciu, aceste substante importante pentru organism sunt pastrate intacte si, mai mult decat atat, devin mai usor asimilabile.
* Sunt foarte sarace in calorii – microorganismele care produc procesul de fermentare (acrire) a muraturilor consuma multe din zaharurile legumelor si fructelor, facandu-le printre cele mai puternice alimente anti-obezitate.
* Contin probiotice naturale – asa-numitele bacterii prietenoase se dezvolta din belsug in procesul de murare, iar odata ajunse in organism, vindeca infectiile, previn tulburarile digestive, intaresc imunitatea.
* Au efect antibiotic si antiviral – frunzele de telina, semintele de marar si mustar, radacina de hrean si usturoiul folosite in prepararea muraturilor contin substante volatile care nu doar ca dau aroma specifica, dar lupta activ impotriva microbilor invadatori, protejeaza sistemul nervos si cel endocrin.
Citeste continuarea: 1 2