Mituri despre măseaua de minte. Trebuie să o scoatem sau nu? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Mituri despre măseaua de minte. Trebuie să o scoatem sau nu?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Mituri despre măseaua de minte. Trebuie să o scoatem sau nu?
Mituri despre măseaua de minte

Molarii de minte, cunoscuți în limbaj popular drept măsele de minte, apar, în general, între vârstele de 17 și 21 de ani. Se poate întâmpla și mai târziu, și, de cele mai multe ori, erup cu durere și inflamație. Circulă multe preconcepții că aceste măsele nu au niciun rol benefic și că ar trebui extrase. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune dacă aceste convingeri sunt corecte și ne explică în ce situații este cu adevărat necesară extracția.

„Molarii de minte ne dau bătăi de cap de cele mai multe ori pentru că, atunci când erup, vin la pachet cu dureri și chiar inflamații și, de foarte multe ori, suntem nevoiți să îi scoatem. Extracțiile, mai ales dacă vorbim despre molarii incluși (care nu au erupt și se află sub gingie, în os), sunt mai laborioase și necesită, de obicei, programare la un medic specialist chirurg. Vindecarea post intervenție este mai anevoioasă, de durată, iar procedura costă mai mult”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Cum îngrijim măselele de minte dacă nu le scoatem? 

„În cazul în care molarii erup în cavitatea orală, au spațiu suficient și nu par să creeze presiune la nivelul dinților vecini, îi putem lăsa în pace. Un lucru important de reținut este însă faptul că trebuie să îi igienizăm corespunzător. Pentru că au o poziție greu accesibilă, de multe ori molarii de minte se cariază pentru că nu reușim să îi curățăm corect. Iată un mic secret în acest sens! Ca să reușim să ajungem cu periuța până în spate de tot, la molarii de minte, ținem gura întredeschisă, nu deschisă larg și nicidecum forțat. Cu cât deschidem gura mai larg, cu atât limităm accesul la zona posterioară a cavității orale, pentru că punem în tensiune ligamentul pterigo mandibular, care conduce deschiderea gurii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste si: Dureri de dinti. Ce sa faci cand te doare maseaua. Cele mai bune remedii naturale

Când trebuie să scoatem măseaua de minte?

„Dacă molarii de minte se află în erupție și sesizăm la nivelul dinților frontali, mai ales inferiori (incisivii mandibulari), că se „strâng” contactele interdentare sau, mai mult, dinții încep să se „strâmbe”, plecând unul în față, unul în spate, este un semnal destul de clar că e cazul să luăm în calcul extracția. Neapărat să ne prezentăm la un consult stomatologic în vederea obținerii unei păreri avizate! Dacă, peste toate astea, se adaugă și un „accident de erupție”, adică momentul când ne umflăm din cauza molarului de minte, de obicei cu edem pe jumătate de față, deschiderea gurii e limitată (ligamentul pterigo mandibular intră și el în zona de inflamație), avem durere difuză pe care nu o putem localiza precis, atunci pașii sunt: consult la medicul stomatolog, prescriere antibiotic și programarea extracției după încheierea tratamentului antibiotic și antiinflamator”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Cum scoatem molarii de minte?

„În cazul în care avem molari de minte în cele patru zone, sus și jos, ca protocol, ei se scot „în pereche”: o dată partea stângă și o dată partea dreaptă (sus-jos), cu un interval de minimum două – trei săptămâni între cele două programări, pentru a facilita confortul masticator unilateral de fiecare dată. Mai simplu spus, ca să avem unde mânca. Se scot în pereche pentru că este mai simplu în acest sens. Pentru că, în loc de patru intervenții, vor fi doar două, iar pacientul nu va suferi dublu făcând extracții simultan pe aceeași parte (disconfortul există totuși indiferent de situație)”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 14/02/2023