Intoxicatie alimentara: Alimente periculoase pentru copii si adulti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Intoxicatie alimentara: Alimente periculoase pentru copii si adulti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Intoxicatie alimentara: Alimente periculoase pentru copii si adulti

Alimentele sanatoase se pot transforma intr-un real pericol pentru copii si adulti. Chiar daca nu prezinta nici o suspiciune din punctul de vedere al aspectului, mirosului sau gustului, ele pot cauza o forma de intoxicatie alimentara. Bacteriile pot transforma o masa copioasa intr-un cosmar pentru intreaga familie.

 

Simptomele intoxicatiei alimentare

Cel mai comun simptom al intoxicatiilor alimentare sunt crampele abdominale, insotite de stari de greata, varsaturi, diaree, temperatura (toate acestea sunt de fapt rezultatul luptei organismului cu toxinele din alimente).

 

 

Sunt intoxicatiile alimentare contagioase?

Raspunsul este DA. Unele tipuri de intoxicatii alimentare sunt congatioase pe cale fecalo-orala, daca mainile nu sunt corect dezinfectate inainte de masa sau dupa utilizarea toaletei si schimbatul scutecelor, daca se manevreaza necorespunzator alimentele sau tacamurile.

 

Cauze ale infectiilor alimentare

Infectiile alimentare sunt ceva foarte obisnuit la nivel global. Iata enumerati cativa factori de risc ai aparitiei acestora:

Carnea de orice fel insuficient preparata: poate contine bacteria E.Coli, salmonella, campilobacterii.  Gravidele si copiii sunt mai predispusi riscului infestarii din cauza sistemului imunitar slabit. Carnea de porc trebuie pregatita la temperaturi cuprinse intre 145 si 160 de grade, iar carnea de pui la cel putin 165 de grade.

– Scoicile crude: fructele de mare crude, in special scoicile pot fi contaminate cu o bacterie denumita Vibrio. De asemenea, ele mai pot fi contaminate cu Norovirus sau virusul hepatitei A.

Tonul poate fi contamina cu toxina scrombroida care cauzeaza intoxicatia scromboida (simptomele acestei boli sunt stari de voma, crampe si inrosirea pielii). Infestarea se poate produce daca tonul a fost lasat la temperaturi ridicate pentru timp indelungat. Din pacate, toxina scromboida nu poate fi eliminata prin preparare, asa incat daca aveti vreo suspiciune asupra pestelui aruncati-l.

Tomatele si legumele cu frunze verzi: fructele si legumele sunt o sursa constanta de infectii alimentare tocmai datorita faptului ca sunt consumate foarte des in stare cruda. De obicei, tomatele sunt contaminate cu salmonella. La randul lor, legumele cu frunze verzi pot fi infestate cu E.Coli sau salmonella.

Ouale sunt principala sursa a infestarii cu salmonella. Desi bacteria se afla in afara cojii, ea poate fi gasita si in interiorul oului, fiind transmisa de gaina catre embrionul din ou, inca inainte de a se forma coaja.

– Inghetata: alimentul preferat pe timpul verii este o sursa obisnuita a infestarii cu salmonella (din cauza oualor). Insa ea mai poate fi contaminata si cu listeria (din cauza laptelui).

– Branza: Ca si ouale, branza poate fi o cale de infestare cu salmonella si listeria.

– Laptele crud: laptele nepasteurizat este un “adapost” ideal pentru E.Coli, salmonella si listeria.

 

 

Cum se trateaza intoxicatia alimentara?

Simptomele intoxicatiei alimentare apar, de regula, imediat. In functie de tipul intoxicatiei, simptomele mai pot aparea dupa 6 ore de la ingerarea alimentelor contaminate sau, iar in unele cazuri, chiar si dupa o zi. Diagnosticul se pune in urma unui control medical si a istoricului. Uneori este nevoie si de teste ale scaunului sau ale sangelui pentru confirmarea diagnosticului.

Tratamentul se face in functie de gravitatea intoxicatiei alimentare. Cazurile usoare se trateaza cu odihna si prin reducerea deshidratarii. In cazurile in care apar diaree severa, scaune cu sange si deshidratare profunda, este necesara interventia medicilor.

 

 

Prevenirea infectiei alimentare

Prevenirea infectiilor alimentare se poate face prin atenta selectare, manevrare, preparare si servire a alimentelor. Conservele, de exemplu, nu trebuie sa prezinte umflaturi sau scobituri sau sa prezinte scurgeri de lichid. Nu cumparati lapte nepasteurizat sau branza preparata din lapte nepasteurizat. Nu hraniti copiii cu oua, carne (de pui sau de orice fel) care nu sunt fierte (coapte) suficient de bine. Spalati-va pe maini inainte de prepararea sau servirea preparatelor. Lasati pe altcineva sa prepare masa daca acuzati crampe, greturi, stari de voma sau diaree. Daca manevrati un aliment pe care il suspectati ca este contaminat, spalati-va temeinic pe maini si curatati si dezinfectati toate suprafetele cu care acesta ar fi putut intra sau chiar a intrat in contact. Asigurati-va ca atunci cand gatiti alimentele sunt suficient de bine pregatite si nu intrerupeti niciodata procesul pentru a-l continua mai tarziu. Nu lasati alimentele gatite mai mult de doua ore in afara frigiderului. Educativa copiii sa se spele pe maini de fiecare data cand folosesc toaleta si inainte de fiecare masa.

Data articol: 07/06/2013