Dintr-un regim de viata sanatos nu pot lipsi exercitiile fizice. Alaturi de o dieta echilibrata, exercitiile fizice au efecte extraordinare asupra starii de sanatate in general. Oamenii au fost creati pentru a depune efort fizic mare, insa tot mai multe persoane duc o viata sedentara din cauza ca nu gasesc timp sa mearga la sala, sau pur si simplu nu le place miscare. Insa, la un momet dat, ajung la doctor care le recomanda exercitiile fizice. Numai ca trecerea brusca de la o extrema la alta nu are efectul scontat. Nu tot ce fac profesionistii la sala sunt indicate si pentru incepatori, mai ales daca acestia s-au ferit pana acum de efortul fizic, din diferite motive. Totul trebuie facut gradual. Mai jos iti prezentam 4 greseli neasteptate pe care le faci la sala.
Tractiuni la helcometru la ceafa
Este unul dintre cele mai populare exercitii pentru dezvoltarea spatelui. Teoretic, executia este destul de simpla: se sta cu fata la aparat, cu picioarele pozitionate sub suporti, se prinde bara de deasupra la distanta mare intre palme, se trage bara in jos pana la nivelul cefei, dupa care se revine in pozitia initiala. Cei mai multi dintre traineri n-o sa-ti recomande aceasta miscare care necesita o mare flexibilitate a umarului. Iar daca tu iti petreci cea mai mare parte a timpului aplecat deasupra tastaturii aceasta miscare te poate accidenta.
O alternativa mai buna: Tractiuni la helcometru la piept
Cu ajutorul acestui exercitiu se dezvolta spatele. La fel ca la miscarea anterioara insa bara se trage la piept in timp impingi pieptul. Acelasi aparat, miscare diferita, rezultate mai bune.
Citeste si: Top 4 exercitii fizice care reduc durerea cronica
Alergarea la banda in plan inclinat
Ai auzit probabil ca poti avea rezultate mai bune pe banda de alegat daca inclini unghiul. Este adevarat, insa multi oameni trec la inclinarea bandei mult prea repede. In cazul in banda de alergat este inclinata prea mult, se pune tensiune mare asupra spatelui, soldurilor, gleznelor pe masura ce te apleci. Potrivit specialistilor, daca alergi intre 5 si 15 kilometri de 3 sau mai multe ori pe saptamana, ar trebui sa pastrezi ungiul sub 8%, incepatorii ar trebui sa renunte la orice inclinare sau sa ramana la maximum 5%.
O alternativa mai buna: Inclina banda gradual
Dupa ce te-ai incalzit, alearga 2 minute la 1% plan inclinat. Mareste apoi la 2% si alearga timp de 45 secunde. Pentru fiecare interval mareste inclinarea cu un procent si descreste sprintul cu 10 secunde astfel incat, vei alerga 35 de secunde la 3% inclinat, 25% la 4% si 15 secunde la 5%. Aceasta este inclinarea maxima pentru tine, iar apoi executa miscarea in sens invers scazand unghiul cu 1%.
Aterizarile dupa sarituri
Sariturile peste o platforma sunt excelente atunci cand vorbim despre cresterea rezistentei, atat timp cat stii cum sa aterizezi. Dupa ce te-ai ridicat in aer pentru a sari peste obstacol, vei reveni pe pamant cu multa forta. In cazul in care nu aterizezi corect si nu stii cum sa dispersezi greutatea, te poti rani la genunchi. In cazul in care aterizezi pe calcaie atunci spatele tau poate avea de suferit.
O alternativa mai buna: Aterizeaza pe varfuri
Pentru a absorbi mai bine impactul trebuie sa aterizezi pe varfuri. Astfel, forta va fi dispersata si va genera mai multa putere pentru urmatorul impact. Daca executi miscarea corect dupa aterizare vei fi gata sa te rostogolesti inainte.
Extensii pentru cvadriceps
Aparatul la care se executa acest exercitiu se gaseste in orice sala de forta cu toate ca nu este chiar atat de folositor pe cat se crede. Folosirea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui specialist si numai in cazuri speciale, altfel utilizarea lui este nefolositoare. Greutatea este plasata, inconfortabil, aproape de glezna si pune tensiune pe incheietura genunchiului.
O alternativa mai buna: Genuflexiunile
Genunflexiunile sunt mult mai bune, lucreaza picioarele foarte bine, pot fi executate oriunde fara sa ai nevoie de un aparat special.
Imagine de Ichigo121212 de la Pixabay
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta