Afectează rinichii
“Obezitatea este asociată cu parametri renali anormali, glomerulopatie legată de obezitate și boli renale cronice. Pacienții obezi au adesea rate crescute de excreție a albuminei care indică insuficiență renală timpurie și risc crescut de morbiditate și mortalitate cardiovasculară”, spune Mihai Ionescu
Afectează ficatul
Boala hepatică grasă nealcoolică include steatoza hepatică, steatohepatita nealcoolică, fibroza și ciroza. Obezitatea și rezistența la insulină sunt considerate a fi principalii factori cauzali ai steatozei hepatice.
Nu rata nici: Tine obezitatea sub control: 13 lucruri surprinzatoare pe care nu le stii despre greutatea ta
Cancer
Obezitatea crește incidența cancerului parțial prin conversia acizilor grași alimentați cu conținut ridicat de grăsimi sau a acizilor grași sintetizați de novo în lipide de semnalizare protumorigenice. Lipidele semnalizează celulei canceroase prin interacțiuni paracrine sau autocrine, în timp ce celulele canceroase agresive reglează în sus monoacilglicerol lipaza pentru a genera acizi grași. Acestea sunt încorporate în lipidele de semnalizare oncogenă care, la rândul lor, determină patogenitatea cancerului.
Obezitatea este asociată cu un risc crescut de a dezvolta rezistență la insulină, care e considerat o anomalie metabolică majoră la majoritatea pacienților cu diabet zaharat de tip 2 caracterizat prin niveluri crescute de insulină circulantă. O analiză recentă a studiilor a arătat că rezistența la insulină și hiperinsulinemia sunt factori de risc semnificativi pentru cancerul endometrial.
Femeile, afectate la premenopauză
Femeile premenopauzale sintetizează în principal estrogeni în ovar. Cu toate acestea, la femeile aflate în postmenopauză sinteza ovariană este înlocuită de sinteza din periferie, iar la femeile obeze țesutul adipos este principala sursă de sinteză a estrogenilor. Astfel, femeile obeze în postmenopauză au creșteri semnificative ale estronei, estradiolului și estradiolului liber. Acest mecanism de producere a estrogenului poate duce la niveluri locale de estrogen în tumorile mamare care sunt de până la 10 ori mai mari în comparație cu standardul.
Asocierea dintre obezitate și riscul de cancer mamar este complexă, variind în funcție de subtipul cancerului mamar și de statutul menopauzei. Deși obezitatea este asociată cu o incidență redusă a cancerului de sân la femeile aflate în premenopauză, este asociată cu o incidență crescută a cancerului de sân la femeile aflate în postmenopauză.
Obezitatea este asociată cu un risc crescut de reapariție a cancerului de sân și de mortalitate atât la femeile pre, cât și la postmenopauză”, declară medicul Mihai Ionescu.
Concluzii
“Epidemia de obezitate a evidențiat amploarea riscurilor asociate acestei boli. Riscurile apar din masa crescută a țesutului adipos. Disfuncția psihosocială, apneea de somn și osteoartrita pot fi rezultatul direct al creșterii masei de țesut gras. Alte boli asociate cu obezitatea rezultă din consecințele metabolice ale celulelor adipoase mărite. Diabetul, calculii vezicii biliare, hipertensiunea arterială, bolile hepatice, bolile coronariene, bolile cerebrovasculare, anumite tipuri de cancer și infertilitatea pot rezulta parțial din secreția crescută a moleculelor inflamatorii și de coagulare din adipocite. În cele din urmă, obezitatea crește și mortalitatea generală. Din această enumerare reiese clar că morbiditatea și mortalitatea crescută a obezității sunt substanțiale și ar trebui să atragă o atenție suplimentară asupra necesității unui control adecvat al greutății în îngrijirea sănătății”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.
Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.
Citeste si despre: Greutatea ideala. Tabel pe varste, inaltime si sex. Formule de calcul IMC si IAC
Citeste continuarea: 1 2
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor