Dezumidificator pentru aer. Semne ca ei nevoie de un dezumidificator. Ce trebuie sa stii inainte sa-l cumperi
Ai nevoie de un dezumidificator pentru aer? Raspunsul la aceasta intrebare, dar si sfaturi care sa te ajute sa cumperi unul vei gasi in cele ce urmeaza.
De ce ai nevoie de dezumidificator?
Calitatea aerului din casa este foarte importanta. Un aer prea uscat poate sa genereze probleme de sanatate precum:
– buze uscate
– mancarimi de piele
– gat uscat
– simptome de alergie
– simptome de astm
– cheaguri de sange in nas
– senzatie de nas infundat.
Pe de alta parte, un aer prea umed poate favoriza dezvoltarea ciupercilor de mucegai, al caror spori sunt daunatori sanatatii prin faptul ca provoaca aparitia simptomelor de nas infundat, alergii, iritarea ochilor si chiar febra sau dificultati de respiratie.
Umiditatea optima in aer ar trebui sa se situeze intre 40 si 60%. Daca ai mai putin, atunci aerul este uscat si vei avea nevoie de un umidificator.
Daca ai mai mult, atunci vei avea nevoie de un dezumidificator.
Semne ca ei nevoie de dezumidificator
Iata cum iti dai seama ca ai nevoie de un dezumidificator
-
Pete de mucegai pe pereti si tavane
Cand este multa umezeala in aer, mucegaiul isi face aparitia pe pereti si tavane. Baile sunt unele din cele mai vizate pentru ca de multe ori aici nu se face ventilare corespunzatoare pentru a scoate aburul de la dus. Umezeala in exces mai gasim si in dulapuri sau beciuri, si alte zone fara ventilatie
-
Mirosuri neplacute
Daca apar mirosuri neplacute in camera este un semn ca mucegaiul isi face aparitia. Umiditatea prea mare din casa este principala cauza a mucegaiului si provoaca aceste mirosuri urate.
-
Igrasie de la infiltratii de apa
Inundatiile provocate de ploaie asociate cu perioadele ploioase ale anului pot duce la umezeala mare in casa. Daca apa nu este evacuata corespunzator, ea poate dauna fundatiei sau altor parti de constructie.
-
Pete de apa pe perete
Petele de apa de pe pereti, tavane, pardoseli si alte suprafete sunt un semn de avertizare pentru excesul de umezeala din casa sau pot indica o inundatie. Umezeala intra in pereti si se strange la suprafata unde creeaza urme sau pete.
-
Condens pe geamuri
Daca se aburesc geamurile termopan pe interior, inseamna ca aerul din interior este prea umed, si se produce condens.
-
Mobila si parchetul putrezesc
Daca vezi ca mobila si parchetul incep sa putrezeasca este un semn clar ca ai prea mult umiditate in camera, iar apa le distruge.
Dezumidificator home-made
Nu trebuie neaparat sa-ti cumperi un dezumdidificator. Ti-l poti realizat singur, in propria casa.
Vei avea nevoie de:
– clorura de calciu (un tip de sare care se foloseste in industria alimentara pe baza de agent de ingrosare, dar si pentru deszapezirea drumurilor, pentru ca ridica temperatura de inghetare). O poti cumpara de la magazinele de bricolaj sau de materiale de constructii
– o cutie de plastic mai mare (galetuse de iaurt, cutii de inghetata etc.)
– o bucata de panza
– sfoara (sau elastic).
Pune clorura de calciu in recipient, cat sa ajunga pana la jumatatea lui (pentru o camera normal este nevoie de 1 kg). Acopera vasul cu o panza si leaga-l la gura. Asaza recipientul la colturi sau in locuri greu accesibile, pentru a nu fi rasturnat.
Il poti tine in camera pana la o luna, dupa care clorura se arunca, vasul se spala bine si se umple din nou cu alta clorura de calciu.
Poti inlocui clorura de calciu cu sare grunjoasa, iar pentru spatiile mici poti cumpara pungute cu perle de siliciu.
Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un dezumidificator
Ca principiu de functionare, cu ajutorul unui dezumidificator aerul este tras de catre un ventilator, intra in contact cu conducte reci (prin care circula agentul de racire), apa din aer este colectata prin condens, aerul este reincalzit la temperatura initiala si este apoi eliminat in incapere. Recipientul in care este colectata apa trebuie golit periodic, pentru ca dezumidificatorul sa-si poata relua activitatea.
La ce sa fii atent inainte sa cumperi un dezumidificator:
-
Capacitatea de dezumidificare
Trebuie sa fii atent la volumul camerei care poate fi acoperit de un dezumidificator in conditii normale (adica umiditate mai mare, dar nu excesiva). Alege si in acest caz un model mai puternic.
-
Dimensiunea rezervorului
Cu cat alegi un rezervor mai mare cu atat mai rar trebuie sa-l golesti de apa. Daca nu-l golesti aparatul fie se opreste automat (si umiditatea revine la valoarea ridicata), fie apa din rezervor va da pe afara. De aceea este recomandat sa fii atent si daca aparatul are un indicator de nivel pentru rezervorul colector. Dar si mai bine, verifica sa aiba oprire automata cand este prea plin.
-
Conectare la canalizare
Sunt si aparate “destepte” pe care le poti conecta la scurgerea din sistemul de canalizare. Util, dar in acelasi timp un factor limitator pentru ca nu poti instala dezumidificatorul oriunde in incapere.
-
Face singur masuratorile
Cele mai bune modele sunt cele care masoara singure nivelul de umiditate din camera si sunt capabile sa mentina singure valoarea setata de utilizator. Alternativ poti opta pentru un model manual cu timer, care poate porni automat aparatul la anumite intervale de timp;
-
Nivelul de zgomot
Dezumidificatoarele sunt mai mari decat umidificatoarele, deci si zgomotul va fi mai mare. Uneori se apropie de cel al aparatului de aer conditionat sau poat efi chiar mai mare de atat.
-
Filtre
Spre deosebire de umidificatoare, care elimina particule fine de apa in aerul din incapere, un dezumidificator functioneaza prin filtrarea aerului din locuinta, deci il va trece prin filtre speciale de eliminare a umiditatii. Un filtru HEPA va imbunatati calitatea aerului prin scaderea numarului de particule in suspensie din camera. Chiar si asa, un dezumidificator nu va fi la fel de eficace ca un purificator de aer, daca vrei sa ai in camera un aer curat.
-
Consumul de curent
Dezumidificatoarele sunt mai mari, deci vor consuma si mai mult curent fata de umidificatoare. Fii atent la clasa de eficienta energetica si nu vei avea suprize neplacute la facture pentru electricitate.
-
Manere si roti
Dezumidificatorul este destul de voluminos si greu, deci cauta un model care sa fie dotat cu manere solide si roti, ca sa fie mai usor de mutat din loc in loc prin apartament.
Surse: allergyandair.com, explainthatstuff.com, which.co.uk, huffingtonpost.com, byemould.com
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile