Cum să-ți dai seama dacă ai deficit de vitamina D si ce să faci în privința asta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum să-ți dai seama dacă ai deficit de vitamina D si ce să faci în privința asta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum să-ți dai seama dacă ai deficit de vitamina D si ce să faci în privința asta
Cum să-ți dai seama dacă ai deficit de vitamina D
Credit foto: Depositphotos.com

Josey Murray este un scriitor independent care se concentrează pe bunăstarea incluzivă, mișcarea plină de bucurie, sănătatea mintală și altele asemenea.

Deficitul de vitamină poate părea neimportant, dar poate produce o mulțime de efecte secundare neplăcute, dintre care unele te pot afecta zilnic.

Vitamina D este una dintre acele vitamine cheie care poate provoca senzația că ceva nu este „în regula”. Este ușor să treci cu vederea semnele unui nivel scăzut de vitamina D sau să le dai vina pe altceva, dar ținând cont de 29% din adulții din SUA au deficit de vitamina D și 42% sunt insuficienti, este foarte posibil ca starea suboptimă a vitaminei D să fie pur și simplu starea ta, simptome aparent fără legătură.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa

Cel mai mare semn că ai deficit de vitamina D.

Deși deficitul de vitamina D poate provoca o varietate de simptome, cel mai mare semn că ai deficit de această vitamină este oboseala și senzația generală de rău. „Nivelurile scăzute de vitamina D contribuie la oboseală”, a scris anterior practicantul B.J. Hardick, D.C., într-un articol mindbodygreen. „Dar obținerea unor cantitati suficiente poate corecta această problemă.”

Cercetările au identificat o legătură între oboseală și nivelul scăzut de vitamina D. Într-un studiu din 2019 publicat în EPMA Journal, 90% dintre pacienții cu scleroză multiplă s-au dovedit, de asemenea, a fi deficienți de vitamina D. După ce și-au îmbunătățit cantitatea de vitamina D, calitatea vieții lor s-a îmbunătățit și oboseala a scăzut.

Durerea și senzația generală de rău sunt adesea legate de oboseală. Aceste simptome, împreună cu alte semne de vitamina D scăzută (de exemplu, starea de spirit scăzută sau îmbolnăvirea frecventă) se pot adăuga, mai ales iarna, când totul se simte deja deprimant și fara chef.

Poate că ai stat până târziu săptămâna aceasta, ajungând din urmă un serial și dai vina pe asta pentru somnolență. Sau, ai început recent să călătoresti din nou și te învinovătesti pentru sentimentul de rău și lupta generală pentru a te întoarce în programul de lucru normal.

În timp ce aceste simptome pot fi atribuite cu ușurință altor factori (boală, stres cronic, sănătate precară a somnului etc.), experimentarea lor împreună aproape 24 de ore din 24, 7 zile pe zi, indică că ar putea fi timpul să iti verifici nivelul de vitamina D.

Alte semne că aveți nevoie de mai multă vitamina D.

Deoarece vitamina D este implicată în nenumărate sisteme și funcții fiziologice, nu obținerea suficientă poate duce la o varietate de efecte.

Iată câteva simptome asociate cu un nivel scăzut de vitamina D:

  •  Depresie 
  •  Ceață cerebrală
  •  Sistem imunitar slab 
  •  Inflamație
  •  Probleme cu tiroida 
  •  Probleme intestinale
  •  Respirație urât mirositoare
  •  Pierderea musculară

Ce să faci dacă ești îngrijorat de nivelul tău de vitamina D.

Dacă ți-ai spus „da, cineva în sfârșit mă înțelege”, în timp ce citești semne de VDD, ar putea fi timpul să mergi la furnizorul tău de asistență medicală și să-ți verifici nivelul de vitamina D cu un 25(OH)D. test de ser (pentru comoditate, poti încerca și un test la domiciliu).

Când vei primi rezultatele înapoi, va trebui, de asemenea, să știi cum să le interpretezi. Înțelegerea nivelurilor de vitamina D te poate ajuta să știi ce pași trebuie să urmezi pentru a obține niveluri cu adevărat optime de vitamina D.

În timp ce unii consideră 30 ng/ml ca obiectiv, mulți experți, inclusiv endocrinologul Brittany Henderson, M.D. și cercetătorul în nutriție, Ashley Jordan Ferira, Ph.D., RDN, recomandă să se străduiască pentru niveluri de vitamina D peste 50 ng/ml.

„În mod constant subtratăm pacienții când ne oprim la 30 ng/ml”, a spus Henderson anterior pentru mindbodygreen. „Populația noastră are un deficit puternic de vitamina D și țintirea unui nivel optim de 50 ng/ml are un impact enorm asupra tuturor aspectelor sănătății umane. „

Deoarece există un număr limitat de surse de hrană care furnizează vitamina D și este extrem de dificil să obții suficient de la soare însuși (mai ales în timpul iernii), luarea unui supliment de vitamina D este modalitatea de a te ajuta să obții și să menți un nivel sănătos de vitamina D.

GHID nou: Cum sa fii cu ADEVARAT BINE cu TINE in pielea ta. Sute de idei pentru o viata armonioasa

Concluzii

Chiar și știind că vitamina D este extrem de importantă pentru sănătate și bunăstare (și scriind frecvent despre acest subiect), recent am descoperit că propriile mele niveluri de vitamina D sunt insuficiente. Pot atesta personal simptomele de oboseală generală și pur și simplu nu mă simt bine. Înțelegerea importanței vitaminei D este un lucru, dar testarea regulată și abordarea insuficienței este cheia pentru a te asigura că atingi și menți niveluri sănătoase.

Așadar, iată ghiontul tău la acțiune: testează-ți nivelurile de vitamina D. Dacă sunt sub 50 ng/ml, este timpul să te adresezi nivelurilor cu suplimente. Și pe această notă, o să-mi iau suplimentul (bine că îl țin pe birou!).

sursa: mindbodygreen.com

foto: Depositphotos.com

Data articol: 10/03/2023