Cum sa ai grija de tine potrivit practicilor ayurveda - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa ai grija de tine potrivit practicilor ayurveda

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum sa ai grija de tine potrivit practicilor ayurveda
cum sa ai grija de tine
Esti stresata, ai somnul agitat si te lupti cu tine insati pentru a manca bine? Nu esti singura care trece printr-o asemenea experienta. Vestea buna este ca sunt cateva lucruri pe care daca le adaugi in rutina zilnica te vor ajuta sa simti ca detii controlul, te vor scapa de sentimentele de anxietate si te vei simti calma si relaxata.Iata, asadar, ce ai de facut:

1. Trezeste-te odata cu soarele

Te-ai trezit vreodata odata cu rasaritul soarelui? Multi dintre oamenii de succes si foarte ocupati se dau jos din pat odata cu zorii zilei. In acest fel, nu doar ca obtin in cateva ore in plus din zi dar isi ajuta si organismul sa intre in concordanta cu ritmul circadian. Andreas Moritz ii incurajeaza pe oameni sa priveasca soarele cand lumina lui este mai blanda (cand astrul zilei rasare sau apune) pentru ca organismul lor sa produca melatonina, serotonina si un plus de energie.

2. Incepe ziua cu o bautura detoxifianta

La primele ore ale diminetii, inlocuieste cafeaua cu apa fierbinte si suc proaspat stors dintr-o lamaie. Aceasta bautura reechilibreaza nivelul pH-ului din corp, imbunatateste digestia si creste rata metabolica. In plus, apa cu lamaie are un nivel ridicat de vitamina C care imbunatateste functionarea sistemului imunitar ce lupta impotriva unor boli de sezon (te imbolnavesti mai usor atunci cand esti suprasolicitata, obosita ori te simti fara energie).

3. Bea ceai Tulsi (Busuioc sfant) in timpul zilei

Ceaiul Tulsi este o alta bautura pe care ar trebui sa o incluzi in rutina zilnica intrucat ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Tulsi ajuta organismul sa gestioneze mai usor stresul prin normalizarea nivelului de cortizol din corp. In exces, acest hormon provoaca stari de anxietate. Ca adaptogen, Tulsi oferta suport corpului in lupta cu stresul. Si cu cat bei mai mult ceai, organismul tau se va adapta mai bine si va gestiona mai usor stresul. Rasfata-te dimineata cu o ceasca fierbinte de ceai Tulsi,  apoi cu un alt ceai fierbinte in apropierea pranzului. Mai tarziu, poti bea la intervale regulate un ceai Tulsi in care ai adaugat cuburi de gheata.

4. Da-ti cu apa rece pe fata imediat ce te-ai trezit

Poate ca esti atrasa ca un magnet de ibricul de cafea dupa ce te-ai dat jos din pat. Insa este este mai bine sa te speli pe fata inainte de a face orice altceva. Tenul are nevoie sa fie hidratat si curatat dupa somnul de noapte. Da-ti de mai multe ori cu apa rece pe fata pentru a indeparta excesul de energie pitta si pentru a te pregati pentru ziua ce sta sa inceapa.

5. Inoata ca o sirena

Nu este intotdeauna posibil sa te eliberezi de stres prin intermediul unei partide de inot in aer liber, in mare sau intr-un lac. Insa de fiecare data cand ai ocazia incearca sa inoti. Inotul nu este doar un mod excelent de a face miscare, ci si o modalitate de a ajuta organismul sa elibereze endorfine, substante care contracareaza hormonii stresului.

6. Fa o baie fierbinte

Nu-i asa ca nimic nu se compara cu o baie intr-o cada plina cu apa fierbinte si frumos mirositoare? Fa-ti timp si include baile fierbinti in viata ta extrem de aglomerata. Foloseste uleiuri esentiale de plante, intotdeauna certificate organic, care te vor ajuta sa te relaxezi. Alege-l pe cel care ti se potriveste cel mai bine. Pot folosi ulei de lavanda, musetel, trandafiri sau Tulsi. Adauga cateva picaturi de ulei de Busuioc sfant in cada plina cu apa fierbinte pentru a-ti reechilibra sistemul nervos. Ca adaptogen, Tulsi te va ajuta fie sa te sa te calmezi si sa te relaxezi ori sa te rejuvenezi, in functie de dorintele tale.

7. Scufunda-te in apa cu gheata

S-a dovedit stiintific ca apa cu gheata ajuta organismul sa elibereze endorfine precum dopamina (hormonul fericirii). Baile regulate in apa cu gheata pun organismul in „modul de supravietuire”, astfel se produc efectele pozitive ale stresului. Metoda Wim Hof este o combinatie de tehnici de respiratie si meditatie desfasurata in conditii extrem de reci. Inventatorul acestei metode, „Iceman Wim Hof”  a doborat numeroase recorduri legate de performantele corpului uman obtinute in conditii extreme. Motto-ul sau este: „Ce pot face eu, poate invata oricine”.

 

Citeste continuarea pe ORGANICINDIA.RO.

banner

Data articol: 12/02/2019