Cum iti influenteaza colesterolul viata si cum sa-l tratezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum iti influenteaza colesterolul viata si cum sa-l tratezi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum iti influenteaza colesterolul viata si cum sa-l tratezi
Cum iti influenteaza colesterolul viata
Credit foto: Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

Colesterolul marit este o problema cu care multa lume se confrunta in zilele pe care le traim. Desi nu toti oamenii acorda importanta nivelului colesterolului din buletinul de analize, acesta le influenteeaza viata.

Iata cum iti influenteaza colesterolul viata si cum sa-l tii sub control.

Colesterolul si sexul

Pana la menopauza, femeile au un nivel al colesterolului mai scazut decat al barbatilor de aceeasi varsta. De asemenea, ele au si un nivel al HDL (colesterolul bun) mai ridicat. Unul dintre motivele acestei stari de fapt este estrogenul (hormonul sexului feminin care ridica HDL). Productia de estrogen creste in timpul sarcinii si scade dramatic in timpul menopauzei. Dupa 55 de ani, creste riscul ca nivelul colesterolului la femei sa se mareasca.

6 beneficii ale grapefruitului. Ce trebuie sa stii daca ai colesterolul marit, astm sau insomnii

Colesterolul si copiii

Exista dovezi potrivit carora colesterolul incepe sa infunde arterele in timpul copilariei, ducand la ateroscleroze si boli ale inimii mai tarziu in viata. The American Heart Association recomanda copiilor si adolescentilor cu un nivel ridicat de colesterol sa ia masuri pentru a-l reduce. In mod ideal, nivelul colesterolului ar trebui sa fie sub 170 la persoanele cu varste intre 2 si 9 ani.

De ce nivelul ridicat al colesterolului trebuie monitorizat

Nivelul ridicat al colesterolului este unul intre factorii majori de risc pentru boli coronariene, atac de cord sau atac cerebral. De asemenea, pare sa creasca riscul de Alzheimer. Asa cum se stie, prea mult colesterol duce la acumularii placii care ingusteaza arterele. Acest lucru este periculos intrucat impiedica fluxul sanguin. Daca sangele nu mai ajunge la o parte a inimii sau creierului apare atacul de cord sau cel cerebral.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 18/04/2024