Cum influenteaza laptisorul de matca secretia de hormoni - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum influenteaza laptisorul de matca secretia de hormoni

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cum influenteaza laptisorul de matca secretia de hormoni
laptisorul de matca secretia de hormoni

Folosit din timpuri stravechi, despre laptisorul de matca lumea medicala moderna nu a formula o pozitie unanima. Cu toate acestea, laptisorul de matca este considerat de multa lume un produs miraculos, iar tendintele de acceptare a acestuia sunt mai degraba pozitive decat negative. O parte destul de mare a oamenilor de stiinta si a medicilor se situeaza in zona atitudinii neutre fata de acest produs natural, cauza fiind in special concluzia general acceptata ca in momentul de fata laptisorul de matca si efectele sale asupra sanatatii sunt insuficient studiate.

Va prezentam in continuare cateva efecte pe care le are laptisorul de matca asupra sistemului endocrine si asupra secretiei de hormoni.

Testosteronul

Laptisorul de matca contine testosteron, insa cantitatea nu este semnificativa in sensul in care ar putea avea efect asupra cresterii masei musculare. Teste efectuate pe sobolani in laborator au arata insa ca administrat intr-o anumita doza, testosteronul continut in laptisorul de matca duce la imbunatatirea fertilitatii si la stimularea secretiei naturale de testosteron. Studii efectuate asupra barbatilor infertili pe o perioada de 3 luni au arata o crestere de pana la 22% a nivelului de testosteron. Concluzia trasa pana acum in ceea ce priveste tratarea infertilitatii este ca studiile sunt promitatoare, insa trebuie efectuate mult mai multe teste clinice pe oameni mai ales pentru a stabilii dozele optime.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Estrogenul

Si in acest caz studiile clinice sunt limitate, dar s-a aratat, totusi, pe teste efectuate asupra sobolanilor ca in doze mai mari laptisorul de matca stimuleaza secretia de estrogen insa in doze mai mici (1/4 din doza intiala) efectele devin insesizabile. Studii efectuate asupra femeilor la menopauza arata de asemenea o crestere nivelului de estrogen, in comparatie cu femeile mai tinere, la care aceeasi doza de laptisor de matca nu are efectecte sesizabile.

Citeste si: Laptisorul de matca – un sprijin de nadejde al cuplurilor

Hormoni luteinizanti

Un studiu efectuat asupra unui grup de barbati infertili a aratat o crestere de pana la 20% a nivelului de hormoni luteinizanti, fata de o scadere cu 5% observata pe un alt grup de control, care nu a consumat laptisor de matca. Testele efectuate asupra sobolanilor au aratat insa ca o cantitate prea mare de laptisor de matca poate induce blocarea secretiei acestor hormoni.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 08/03/2022