Ai ciclu neregulat? Afla care sunt cauzele si ce trebuie facut!
Ciclurile neregulate sunt deseori primul semn pe care il primesc femeile ca se apropie menopauza. Desi aceste simptome sunt foarte diferite de la femeie la femeie, de cele mai multe ori, din momentul in care apar ciclurile neregulate in urmatorii trei, pana la 10 ani, se instealeaza menopauza. Doar 10% dintre femei ajung la menopauza avand anterior ciclu regulat in perioada de premenopauza.
Ce este un ciclu neregulat?
Pe masura ce menopauza se apropie, hormonii incep sa-si faca de cap, iar ciclurile devin neregulate. Un ciclu menstrual este perioada dintre prima zi a unui ciclu si prima zi a urmatoarei menstruatii. Acest interval poate fi, in functie de fiecare femeie in parte, de 25 sau de 31 de zile. In aceasta perioada, apar sangerarile care pot dura aproximativ 5 zile. Cantitatea de sange pierduta este de aproximativ 30 – 100 ml. Ciclul neregulat este, de asemenea, diferit de la o femeie la alta, insa drept referinta sunt luate femeile cu ciclul regulat descris mai sus. Ciclu neregulat poate insemna fie sangerari in cantitati diferite, fie durate diferite ale ciclului menstrual.
Alte caracteristici ale ciclului neregulat sunt: cicluri rare sau prea dese, luni fara ciclu, dureri abdominale, modificari ale sangerarilor, aparitia cheagurilor, perioade neregulate de fertilitate/infertilitate.
Ciclu neregulat. Despre hormoni
Ciclul menstrual este “orchestrat” de multi hormoni, insa cei mai importanti sunt progesteronul si estrogenul.
Estrogenul este responsabil cu secretiile uterine de dinainte de ovulatie. Pe masura ce nivelul de estrogen devine haotic in perioada de premenopauza aceste secretii sunt neregulate si pot conduce la sangerari abundente in timpul ciclului.
Progesteronul este responsabil de secretiile de dupa ovulatie si dupa ce s-a produs fertilizarea. Acest hormon controleaza, de asemenea, perioada menstruatiei. Pe masura ce nivelul progesteronului scade, apar ciclurile neregulate. Cand progesteronul lipseste cu desavarsire, inseamna ca nu s-a produs ovulatia, iar acest lucru duce la cresterea nivelului de estrogen.
Cu cat se apropie de 40 de ani, femeile nu mai produc atat de mult progesteron. Nici numarul si calitatea foliculilor ovarieni nu mai sunt la fel, ci in scadere, ceea ce duce la o diminuare a productiei de estrogen si o scadere a frecventei ovulatiilor. Ca rezultat, dupa varsta de 40 de ani, se modifica durata si lungimea ciclurilor menstruale, devenind neregulate.
Ciclu neregulat. Despre fertilitate
Un aspect extrem de important este ca o femeie poate ramane insarcinata in perioada de premenopauza. Sunt femei care au perioade foarte lungi fara ciclu si cu toate acestea, in acest rastimp, ovulatia are loc. De asemenea, sunt femei care au ciclu fara sa fi avut loc ovulatia (ciclu anovulatoriu).
Ciclu neregulat. Alte cauze
Desi ciclul neregulat este un simptom al instalarii menopauzei, exista cateva probleme de sanatate care se manifesta in acest fel. Acestea sunt: tulburarile alimentare, sindromul ovarului polichistic, probleme uterine (fibrom, chisturi, polipi, endometrioza), sindromul colonului iritabil, tuberculoza, nastere/pierdere sarcina/intrerupere sarcina, tulburari hepatice, diabet, anemie, disfunctii tiroidiene, anemnie, cancer. Stilul de viata poate duce, de asemenea, la dereglarea ciclului menstrual: cresterile/scaderile semnificative in greutate, supraantrenarea fizica, alimentatie nesanatoasa, fumat, consum de droguri, consumul de cafea, abuzul de alcool, stres crescut, tratament medicamentos, alaptarea.
Ciclu neregulat. Simptome ale premenopauzei
Este destul de dificil sa faci diferenta intre modificarile menstruale legate de tulburari hormonale cauzate de modificari ale stilului de viata sau ale nivelului stresului (plecarea copiilor la casa lor, schimbari la nivelul relatiei cu partenerul, schimbarea locului de munca, boala sau decesul parintilor) si modificarile menstruale legate de premenopauza.
Totusi, specialistii au reusit sa separe cateva simptome caracteristice premenopauzei. Acestea sunt:
1. Transpiratii nocturne si bufeuri. Aproximativ 30-35% dintre femei experimenteaza aceste simptome care dureaza intre 5 si 10 minute, atat pe timpul zilei, cat mai ales noaptea. Aceste bufeuri continua si la un an-doi dupa instalarea menopauzei. La 10% dintre femei simptomele persista multi ani dupa menopauza.
2. Uscaciune vaginala. In perioada premenopauzei, nivelul scazut de estrogen duce la scaderea nivelului de secretii vaginale. Uscaciunea vaginala se poate accentua dupa menopauza, cauzand iritatii si senzatii de mancarime. Pot aparea, de asemenea, dureri in timpul actului sexual, iar acest lucru poate duce la diminuarea si chiar disparitia dorintei sexuale.
3. Sangerari abundente. Pentru ca nivelul progesteronului este prea mic ca sa regleze secretiile uterine, ciclul poate deveni abundent. Pot aparea, de asemenea, fibroame si endometrioza.
4. Tulburari ale somnului. Un studiu realizat in 2005 a relevant faptul ca 40% dintre femeile aflate in perioada de premenopauza se confrunta cu tulburari de somn.
5. Tulburari ale starii de spirit. Nivelul scazut de estrogen poate cauza femeilor depresii, in timpul tranzitiei catre menopauza. Cu toate acestea, femeile peste 45 de ani au cea mai mica rata a depresiei.
Ciclu neregulat. Cand trebuie sa te duci la medic?
Ginecologii spun ca o femeie trebuie sa se duca la un control imediat ce apar primele semne ale instalarii menopauzei, inclusiv cand au cicluri neregulate. Testul Papanicolau si controlul ginecolgic trebuie facute cel putin o data pe an. Consulta medicul imediat ce te confrunti cu: cicluri rare sau foarte dese, luni fara ciclu, dureri abdominale, sangerari abundente indelungate, cheaguri de sange, perioade iregulate de fertilitate/infertilitate.
Foto: Pixabay.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie