Unele boli afecteaza atat corpul, cat si parul. Iata un ghid care te va ajuta sa faci diferenta intre mituri si realitate, atunci cand vine vorba despre sanatatea parului tau si sanatatea organismului tau.
1. Par uscat, care se rupe usor
Anumite boli, precum sindromul Cushing – o tulburare a glandelor suprarenale, care cauzeaza producerea in exces a cortizolului -, hipotiroidismul pot conduce la uscarea firului de par, facandu-l casant. Insa deshidratarea parului si a scalpului mai poate fi produsa si de afectiune cronica inflamatorie a scalpului.
2. Cruste si scuame pe scalp
De obicei, prezenta unor cruste si scuame la nivelul scalpului poate indica prezenta psoriazisului. Aceste scuame sunt diferite fata de matreata.
3. Par subtire, lins, uscat
Cosmeticele, instrumentele de styling, apa din piscine etc. pot duce la uscarea firului de par si la subtierea acestuia. In acelasi timp, insa, poate fi si un semnal de alarma care indica o tiroida lenesa, mai ales daca de la o vreme simti ca esti din ce in ce mai obosit, iti este frig constant, iei in greutate sau ai un puls scazut.
Nu rata nici: Caderea parului: Mituri si greseli care te lasa fara par. Cum sa stopezi caderea parului
4. Caderea parului
Sunt cauze psihice – socuri, stres – sau fizice (febra, infectii, diabet) care conduc la pierderea temporara a catorva fire de par. De asemenea, unele medicamente pot duce la caderea parului, precum si tulburarile glandei tiroide sau bolile autoimune.
In unele situatii, parul este afectat iremediabil. Acest lucru se intampla in cazul unor tulburari ale hormonilor sexuali, precum si in cazul unor boli grave.
Te mai poate interesa si: Top 10 super-alimente pentru un par sanatos
Image by annafill28 from Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua