Ce să faci dacă ți se mișcă un dinte la vârstă adultă - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce să faci dacă ți se mișcă un dinte la vârstă adultă

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Ce să faci dacă ți se mișcă un dinte la vârstă adultă
Ce să faci dacă ți se mișcă un dinte

Deși dinții care se mișcă sunt mai des întâlniți la copii, atunci când se face tranziția de la cei de lapte la cei permanenți, nici adulții nu sunt feriți de această problemă. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune de ce se întâmplă acest lucru, ce afecțiuni se pot ascunde în spate și ce este de făcut pentru a salva dintele problematic, dar și pe cei din vecinătatea lui. 

„Mai întâi de toate, trebuie să menționăm că, indiferent de cauze, mobilitatea dentară este un semnal de alarmă care ar trebui să ne trimită de urgență la un consult de specialitate. Ne adresăm astfel medicului dentist curant, iar soluțiile diferă în funcție de cauză,”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce facem cu dintele care se mișcă după un traumatism

„Mobilitatea dentară poate apărea în urma unui traumatism: căzătură, lovitură, impact puternic, accident etc . De cele mai multe ori, în funcție de gravitatea cazului, medicul va încerca în primă faza imobilizarea dintelui/dinților afectați, încercând să-l determine să se stabilizeze și, astfel, să-l conserve pe arcadă. Dacă este irecuperabil, soluția va fi, evident, extracția acestuia.

Chiar în situațiile extrem de grave, când s-a produs avulsia dintelui (adică ieșirea acestuia din alveola dentară, practic extracția naturală), se poate încerca replantarea acestuia în anumite condiții: pacientul ajunge foarte repede la medic și nu dezinfectează sau degresează dintele, conservându-l în ser fiziologic. Deși la adulți rata de reușită este mică, la copii este mare. Deci, nu uitați, dacă vă aflați într-o astfel de situație mai ales cu copilul, nu folosiți spirt sau apă oxigenată, ci doar ser fiziologic (se găsește în orice farmacie), și mergeți de urgență la medic pentru că există șanse!”, declară medicului stomatolog Sorina Stroe.

Citeste si: Ce se intampla daca nu te speli pe dinti. Dupa ce citesti nu vei mai ignora curatarea danturii

Dintele care începe să se miște fără să-l fi lovit

„Dacă mobilitatea apare cumva peste noapte și se asociază cu o senzație de presiune/durere la nivelul vârfului rădăcinii, resimțită la presiunea pe gingie, cel mai probabil dintele respectiv trebuie drenat endodontic pentru a se elimina secrețiile aflate sub presiune în canalul radicular. Acest lucru se întâmplă frecvent în cazul dinților vitali ce suferă, în timp, un proces de necroză, mai ales sub obturațiile adânci”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/02/2022