Multi oameni nu sunt constienti de paralizia in somn. Orice om s-a confruntat macar o data in viata cu acest fenomen, indiferent daca isi aminteste sau nu. Persoana respectiva experimenteaza un fel de paralizie sau inabilitatea de a se misca sau vorbi. Adesea, este insotita de halucinatii, ceea ce face situatia si mai infricosatoare.
Iata cateva lucruri despre paralizia in somn.
Simptomele paraliziei in somn
Mai multe sudii au demonstrat ca persoanele epuizate, stresate sau private de somn au cele mai mari sanse sa experimenteze paralizia in somn.
Nu exista niciun pericol
Paralizia in somn este, fara indoiala, infricosatoare insa nu prezinta niciun pericol. Organismul nu este ranit in nicun fel. Pana in prezent nu a fost raportata nicio moarte clinica. Ideea este sa incerci sa nu te mai sperii atunci cand experimentezi fenomenul. Spune-ti ca este doar un vis, nu e nimic real.
Citeste si: 5 lucruri incredibile pe care corpul uman le face in somn
Pierzi controlul aupra propriului corp
Indiferent de cat de mult te straduiesti, chiar daca cumva esti constient de ce se intampla, nu iti poti misca corpul. Unele persoane isi pot misca degetele de la maini sau picioare.
Acest lucru ii ajuta, ca in cele din urma, sa se trezeasca, insa altii trebuie sa astepte pana se termina totul. Starea de paralizie poate dura intre 20 de secunde si cateva minute.
Cazuri istorice de paralizie in somn
Oamenii de stiinta incearca de multa vreme sa explice si sa inteleaga aceast fenomen. Exista texte medicale persane din secolul X care vorbesc despre paralizia in somn, iar prima oara a fost observata de catre un medic olandez in 1664. Doctorul credea ca femeia de 50 de ani avea „cosmaruri”, iar denumirea a fost pastrata pana in secolul XIX, cand a fost numit, „paralizie in somn”.
Nu rata nici: 6 lucruri misterioase care ti se intampla cand dormi. Punctul 3 este cel mai inspaimantator
Interpretarea lui Fuseli legata de paralizia in somn
Un exemplu istoric al paraliziei in somn a fost pictata de Henry Fuseli, un pictor elvetian renascentist. In tablou se vede cum demonul aplica o presiune extrema asupra pieptului unui om si exact asta simte cineva care se confrunta cu paralizia in somn.
Nu este o boala
Paralizia in somn i se poate intampla oricui si nu este o boala. Mai multe studii au demonstrat ca majoritatea oamenilor a experimentat cel putin o data, paralizia in somn. Nivelul intensitatii paraliziei variaza de la o persoana la alta. Tinerii si persoanele cu afectiuni mintale sunt cei care au experimentat paralizia in somn.
Citeste continuarea: 1 2
RELAȚIILE se îmbunătățesc pentru 3 ZODII în săptămâna 6-12 ianuarie 2025
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII la finalul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
ZODIA care face din SĂNĂTATE și BUNĂSTARE o prioritate de top în 2025, conform astrelor