Multe persoane persoane sunt innebunite dupa cartofi. Iar aceste legume coapte sunt pur si simplu fantastice. Cartofii copti au o multime de beneficii pentru sanatate. Iata motive sa consumi cartofi copti.
1. Sunt alimentele cele mai bogate in potasiu
Institutul de medicina din SUA ii incurajeaza pe oameni sa ia 4.700 de mg de potasiu in fiecare zi. Acesta contracareaza efectele nocive ale consumului exagerat de sare si mentine tensiunea arteriala in limite normale. Iar 227 de grame de cartofi copti contine 1.000 mg de potasiu.
Incearca si aceasta reteta Cartofi noi cu marar si usturoi verde
2. Daca nu li se inlatura coaja, cartofii sunt bogati in fibre
Un cartof copt furnizeaza 12% din necesarul zilnic de fibre al unei femei si 8% al unui barbat. Iar fibrele sunt esentiale pentru o digestie buna si eficiente pentru absorbtia de nutrienti. Cartofii copti au atat fibre solubile cat si insolubile, ceea ce este extraordinar. Fibrele solubile controleaza colesterolul iar cele insolubile usureaza tranzitul intestinal. Insa nu pune pe cartofii copti unt sau cascaval. Pentru a te bucura de toate acele fibre fara grasimi nesanatoase, asezoneaza-i cu putina sare de mare si piper negru. Savureaza-i fierbinti.
Te mai poate interesa si aceasta reteta Cartofi copti, cu branza, pe un pat de salata verde
3. Consuma cartofi copti pentru ca sunt saraci in calorii
Cartoful este pe nedrept etichetat drept un aliment hiper caloric insa adevarul este ca unul copt contine in jur de 170 de calorii. Chiar si unul urias nu depaseste 300 de calorii insa vine cu 28% din necesarul zilnic de fibre ceea ce inseamna ca esti in castig. Insa topingurile cu bacon, cascaval, unt si altele asemanatoare sunt cele care ridica numarul caloric pana la cer. Daca ai nevoie de un toping foloseste broccoli si cascaval degresat.
-
Photo by Monika Stawowy on Unsplash