Cat de rea este carnea de cal, pana la urma? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cat de rea este carnea de cal, pana la urma?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cat de rea este carnea de cal, pana la urma?
sfatulparintilor.ro - carne - stockfreeimages.com
Credit foto: © Nadki | Stock Free Images

Un nou scandal a zguduit Europa in general si Romania in particular, pe tema exportului de carne de cal etichetata gresit in loc de carne de vita. Nu ne propunem readucerea in discutie a detaliilor acestei povesti. In schimb, in Romania, un recent studiu a relevat ca multi cumparatori au renuntat sa achizitioneze carne de vita, in special varsata, de teama ca ea sa nu fie de cal si s-au orientat spre carnea de pui ambalata, de la producatori cunoscuti.

Problema reala a Europei legata de carnea de cal tine mai degraba de increderea pe care o ai sau nu o mai ai in etichetarea produselor ambalate si in veridicitatea ingredientelor declarate. Daca este posibil ca in loc de carnea de vita declarata pe eticheta sa gasesti carne de cal, inseamna ca, teoretic, orice este posibil, ba chiar ca produsul sa contina ingrediente nedeclarate.

 

 

Este, totusi, carnea de cal in neregula sau nu?

Carnea de cal este o carne de baza in consumul alimentar doar in unele tari, putine la numar, in special din Asia Centrala, in schimb este la baza unor specialitati culinare deosebite in multe alte tari din Europa, America de Sud si Asia.

Top 8 tari consumatoare de carne de cal folosesc in jur de 4,7 milioane de ci pe an.

In existenta omului din cele mai vechi timpuri, caii salbatici erau vanati ca sursa de baza de proteina animala. Gustul carnii de cal este usor dulceag; carnea este destul de frageda si are un continut scazut de grasime care cauzeaza problemele de colesterol.

Cu toate acestea, consumul carnii de cal este tabu in multe culturi, din cauza rolului pe care caii l-au jucat ca si companioni si forta de munca dar si din pricina preocuparilor cu privire la etica acestui consum sau al procesului de preparare. Asociatiile istorice, ca si ritualurile si religia, au dus la cresterea aversiunii pentru consumul carnii de cal de catre om.

In prezent, calul primeste statutul de animal de companie in unele state din America sau in Marea Britanie sau Irlanda, ceea ce intareste si mai mult tabu-ul consumului acestui tip de carne de populatie.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/03/2013