Știm despre carii că sunt printre cel mai des întâlnite probleme ce apar la nivel dentar. Netratate la timp, ele avansează și pot duce până la pierderea dinților afectați. Ceea ce însă nu știu mulți oameni este că ele se pot transmite de la om la om. Cum anume se transmit și ce putem face pentru a ne feri, aflăm de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.
Ce este caria dentară?
„Ca să înțelegem ce este caria, trebuie să înțelegem cum apare ea. Bacteriile rele rămase lipite pe dinți vor digera resturile alimentare, în urma procesului lor de digestie rezultând acizi. Practic, caria apare de cele mai multe ori după un lung proces de demineralizare. Dacă demineralizarea este rezultatul atacului acid, remineralizarea se realizează cu ajutorul produselor de igienă dentară pe care le folosim, cele pe bază de fluor, dar și al salivei. În timp, dacă demineralizarea se tot repetă, integritatea smalțului dentar este periclitată, acizii poduși în urma digestiei bacteriilor erodând în continuare straturile subiacente. Astfel apare și avansează procesul carios, iar, dacă nu ne prezentăm din timp la medicul stomatolog, el continuă să avanseze”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Citeste si: Fara carii! 9 sfaturi ca sa protejezi dantura copilului tau
Sunt contagioase cariile dentare?
„Deși este impropriu spus că se transmit cariile de la o persoană la alta, ceea ce circulă de la un pacient la altul sunt bacteriile care declanșează formarea cariilor. Cele mai des întâlnite astfel de bacterii sunt Streptococcus mutans și Streptococcus sobrinus. Ele se lipesc de suprafața dintelui, digerând resturile alimentare”, dezvăluie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cum transmitem bacteriile?
„În funcție de relația și situația dată, putem transmite aceste bacetrii prin sărut sau prin simpla apropiere fizică exagerată, însoțită de gesturi de îngrijire. Vorbim aici, spre exemplu, despre gustatul mâncării copilului pentru a verifica temperatura sau curățatul prin sugere a suzetei de către părinte odată ce aceasta a cazut pe jos, etc”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Te mai poate interesa si: Caria de biberon. Tot ce trebuie să ştii. Sfaturi de la dr. Beatrice Pop
Ce putem face pentru a ne feri?
„Cel mai simplu este să ne prezentăm constant la medicul dentist pentru controale. Dacă între aceste controale regulate sesizăm probleme sau disconfort la nivel dentar, mergem tot la stomatolog pentru a-i cere părerea. Bineînțeles, igiena joacă și ea un rol extrem de important. Cu cât respectăm tehnicile de igienizare corecte mai mult, cu atât suntem mai puțin expuși și îi expunem mai puțin pe cei dragi nouă. Așadar, periem dinții corect de 2 ori pe zi, folosim dușul bucal în fiecare seară, folosim apă de gură, gume de mestecat fără zahăr și mergem constant la dentist. În plus, știind că avem carii, încercăm să evităm acel tip de contact cu alte personane, așa cum am descris mai devreme, pentru a limita transmiterea bacteriilor care le cauzează”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie