Shop
Ultimele 100 de articole

Caria de biberon. Tot ce trebuie să ştii. Sfaturi de la dr. Beatrice Pop

23 septembrie 2021, , Vizualizări:
caria de biberon - sfatulparinitlor.ro - pixabay-com - baby-1426651_1920

Caria de biberon. Se întâmplă destul de frecvent ca proaspetele mămici, tânjind după un moment de odihnă ce pare mult prea îndepărtat, să recurgă la diverse trucuri pentru a linişti bebeluşul, în special seara. Un biberon cu lapte sau ceai îndulcit, sirop sau miere pe suzetă, toate acestea calmează micuţul. Dar în acelaşi timp dinţii lui sunt supuşi unui atac al zaharurilor, ce îngreunează acţiunea salivei şi favorizează producerea cariilor. Astfel apare şi aşa numita “carie de biberon”, o problemă mult prea des întâlnită şi care poate fi foarte uşor evitată printr-o dietă sănătoasă şi o igienă corectă.

Ce este caria de biberon?

Caria de biberon se poate produce la scurt timp după erupţia dinţilor de lapte (temporari), se extinde foarte rapid şi duce la distrugeri masive. Spre deosebire de caria clasică, ce se întâlneşte acolo unde stagnează alimentele, adică între dinţi sau în şanţurile şi fosetelor molarilor (măselelor), caria de biberon apare pe dinţii din faţă, mai ales pe cei superiori, dinţii inferiori fiind mai greu afectaţi deoarece sunt spălaţi de salivă şi protejaţi de buza inferioară. În acest ultim caz, dinţii sunt lezaţi în ordinea erupţiei, iar caria ia forma unor pete sau dungi maronii sau albe.

Care sunt cauzele cariei de biberon?

Caria de biberon apare în urma unui dezechilibru ce se produce în cavitatea bucală, şi în urma căruia microorganismele care produc cariile devin predominante. Cauza principală este reprezentată de alimentaţia copilului (administrarea nocturnă cu biberonul a diverselor băuturi îndulcite), deseori însoţită de igiena precară a gurii. Un alt motiv al apariţiei acestui tip de carie este tratamentul de lungă durată al bolnavilor cronici, cu medicamente ce conţin multe zaharuri.

Trebuie subliniat faptul că laptele matern şi cel de vacă nu produc carii, dar îndulcirea lor sau administrarea pe timpul nopţii sporeşte riscul  apariţie acestora.

Citeste si: Fara carii! 9 sfaturi ca sa protejezi dantura copilului tau

Consecinţele cariei de biberon

După cum am precizat anterior, caria de biberon se formează de obicei la copiii cu igiena precară şi care au o alimentaţie necorespunzătoare. Mămicile nu cunosc consecinţele acestei afecţiuni, nu acţionează la timp şi nu ştiu că repercusiunile sunt serioase pentru dezvoltarea normală şi armonioasă a copilului.

Astfel, copiii cu carie de biberon au tulburări de estetică, ce îi afectează psihologic. Totodată pot prezenta defecte de vorbire şi defecte de masticaţie, şi în consecinţă, procesul lor de creştere este mai lent, fiind deseori subponderali.

Prevenirea cariei de biberon

Desigur, soluţia ideală pentru a evita caria de biberon este prevenţia. Aceasta se poate realiza prin hrănirea corectă a copilului (acordând o atenţie sporită alimentelor îndulcite), igienă dentară adecvată şi renunţarea la alăptatul în timpul nopţii, după apariţia primilor dinţi.

Nu rata nici: 5 lucruri pe care nu le stiai despre dintii de lapte

Tratarea cariei de biberon

În funcţie de gravitatea afecţiunii, pentru tratarea cariei de biberon se poate recurge la următoarele metode: curăţarea cariilor şi reconstrucţia dinţilor, folosirea de geluri de remineralizare şi fluorizare şi, în cazurile avansate, când nu se mai pot menţine dinţii pe arcadă – extracţia dinţilor şi aplicarea menţinătoarelor de spaţiu.

Autor: Dr. Beatrice Pop

Advanced Gentle Dentist

Corneliu Coposu 7, bl. 104, sc. 2, ap. 47 (interfon 47)

Tel. : +40 0723 726 125/+40 31 805 9027

contact@gentledentist.ro

www.gentledentist.ro

www.facebook.com/AdvancedGentleDentist

Cuvinte cheie: ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.