Cancer ovarian: Simptomele pe care sa nu le ignori - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cancer ovarian: Simptomele pe care sa nu le ignori

Cancer ovarian: Simptomele pe care sa nu le ignori

Teste pentru depistarea cancerului ovarian

Multe femei cred ca testul Papanicolau le poate indica daca vor avea sau nu probleme din cauza cancerului ovarian. Nimic mai fals. Testul Papanicolau transmite semnalele de alarma doar in cazul cancerului de col uterin. Din pacate, insa, nici o analiza pentru depistarea cancerului ovarian nu a fost inclusa in procedurile de testare standard pe care le poate face o femeie. Si absolut  toate sunt in stadiul de proiect.

Pentru cancerul ovarian unul dintre principalele teste este examenul transvaginal cu ultrasunete. Dar parerile sunt impartite. Unii medici spun ca este o analiza buna, pe cand altii o incrimineaza. “Cautam acul in carul cu fan. Dar il gasim”, spune dr. John R. Van Nagel jr, directorul Centrului de oncologie ginecologica din cadrul Universitatii din Kentucky. “Din 37.000 de femei pe care le-am testat, la 500 au fost depistate tumori, iar 60 au fost cancer”.  De partea cealalta, medicii spun ca ultrasunetele gasesc tumorile, insa nu-si dau seama daca sunt maligne decat daca se opereaza pentru a lua proba. Dar, avand in vedere rapiditatea cu care avanseaza boala, poate ca interventia chirurgicala care sa determine daca e vorba despre o tumoare canceroasa sau un simplu chist ovarian ar fi cea mai mica dintre probleme.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Un alt tip de test este testul de sange denumit CA-125. In prezent, acest test este folosit la femeile care au facut chimioterapie pentru a vedea daca nu cumva celulele canceroase s-au refacut. Dezavantajul acestui test este ca nu da rezultate de multe ori in cazul femeilor care au stadiul I sau II de cancer ovarian. Inca sa lucreaza pentru a imbunatati acest tip de test astfel incat sa fie eficient si nici scump, pentru ca orice femeie sa poata beneficia de el.

Cercetatorii lucreaza de asemenea si la o a treia posibilitate: imbinarea testului de sange cu ultrasunetele transvaginale. Femeilor la care testul CA-125 nu da rezultate optime li se efectueaza testul cu ultrasunete.

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/03/2023