A inceput sa arda soarele. Tot ce nu stiai si trebuie sa stii despre melanom, cancerul de piele
Melanomul, cea mai periculoasa forma de cancer de piele, face din ce in ce mai multe victime la nivel mondial. Societatea americana de cancer preconizeaza ca in SUA vor muri in acest an aproximativ 9.500 de oameni din cauza melanomului. Insa mai socant este faptul ca foarte multe persoane – inclusiv supravietuitori ai cancerului de piele – nu iau nici cele mai simple masuri de precautie pentru a-si apara pielea si, implicit, viata lor.
Cauza principala a melanomului este expunerea la radiatia ultravioletelor, indiferent ca provin de la soare sau din surse artificiale.
Iar noi date au aratat ca mai multe de un sfert dintre supravietuitori ai melanomului nu folosesc creme de protectie solara.
“Este ingrijorator faptul ca oamenii procedeaza astfel. In ciuda tuturor dovezilor in ceea ce priveste melanomul si factorii de risc, oamenii continua sa nu se protejeze”, susine medicul dermatolog Gloria Xu.
Iar problema nu se intalneste doar la adulti. In vreme ce melanomul la copii este rar intalnit, un nou studiu a aratat ca exista o tendinta de crestere a imbolnavirilor de piele in randurile tinerilor. Cea mai semnificativa crestere se intalneste la adolescentele intre 15 si 19 ani.
“Exista o presiune din partea grupului, cand toti prietenii o fac. Exact cum oamenii continua sa fumeze in ciuda riscurilor de cancer la plamani, exista placerea si dependenta pentru bronzare”, considera Lionel Bercovitch, medic dermatolog pediatru.
Exista cateva masuri de protectie pe care le poti lua pentru a reduce riscul expunerii excesive la soare:
1. Cand cumperi o crema de protectie, alege variantele cu un factor de protectie solara de 30 sau mai mult.
2. Daca stai toata ziua in soare, aplica crema la fiecare 2 ore. Nu exista creme rezistente la apa, asa ca ar trebui sa te protejezi dupa fiecare inot.
3. O palarie iti poate proteja fata si ochii de razele soarelui. Pielea trebuie acoperita pentru a preveni arsurile.
4. Fii atent cand iesi in soare. Intre 10 si 14 razele ultraviolete sunt foarte puternice.
Citeste continuarea: 1 2