Cafeaua, prieten sau dusman? Iata beneficiile si riscurile consumului de cafea - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cafeaua, prieten sau dusman? Iata beneficiile si riscurile consumului de cafea

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cafeaua, prieten sau dusman? Iata beneficiile si riscurile consumului de cafea
beneficii consum cafea
Credit foto: Imagine de Craig Melville de la Pixabay

Cafeaua este o bautura complexa si delicioasa. Licoarea a fost subiectul multor studii care au impartit oamenii de stiinta in doua categorii. In timp ce unii spun ca este foarte sanatoasa, altii avertizeaza ca pot duce la aparitia unor boli cronice. Pe cine sa credem, pana la urma? Este cafeaua prieten sau dusman?

Raspunsul ar putea fi simplu: si una, si alta. Iata care sunt beneficiile si riscurile consumului de cafea.

Studii noi

Cercetari recente au adus la lumina beneficii uimitoare ale cafelei asupra creierului. Cafeina stimuleaza sistemul nervos central, imbunatateste atentia, starea de alerta, intelegere, viteza de reactive, precum si dispozitia.

Mai mult, unele cercetari  au descoperit faptul ca memoria pe termen scurt poate fi imbunatatita cu ajutorul cofeinei. Iar un alt studiu a concluzionat ca si memoria pe termen lung poate fi imbunatatita daca bei cafea.

Cafea – beneficii, utilizari. Cum sa faci cafeaua perfecta

Alzheimer si Parkinson

Conform unui studiu recent, 3-5 cesti de cafea consumate pe zi scade riscul de Alzheimer si dementa cu pana la 65 la suta. Insa nu s-a precizat ce anume din cafea are aceste efecte. Alt studiu a aratat ca 3 cesti de cafea pe zi contribuie la scaderea riscului de Parkinson. Suplimentar, un studiu de la Institutul creierului Krembil, a scos la iveala faptul ca dintre cele trei tipuri de cafea testate, cafeaua mai bine prajita (cofeinizata si decofeinizata) inhiba dezvoltarea Parkinsonului si Alzheimerului. Gratie unor substante care se elibereaza in momentul prajirii cafelei, se inhiba proteinele responsabile de aparitia acestor boli.

Dr. Donald Weaver, director al Institului creierului Krembil, a adaugat ca este nevoie de studii suplimentare pentru a putea transforma acest compus din cafea intr-un tratament excelent impotriva Parkinsonului si Alzheimerului.

Alte beneficii

– cafeaua contine antioxidanti, vitamine si minerale

  • O ceasca de cafea contine 11% din doza zilnic recomandata (DZR) de vitamina B2, 6% din DZR de vitamina B5, 3% din DZR de potasiu si mangan, 2% din DZR de vitamina B3, vitama B1 si magneziu.
  •  

– consumul de cafea poate preveni afectiuni precum diabet de tip 2, ciroza, astm, tulburari de risc cardiac, atac de cord

Potrivit American Chemical Society, consumul a 3 cesti de cafea pe zi previne dezvoltarea diabetului de tip 2, gratie unor compusi care stimuleaza secretia de insulina si absorbtia glucozei in celulele musculare.

De asemenea, un studiu realizat de Institutul american de cercetare a Cancerului, cafeaua scade nivelul enzimelor anormale din ficat. Consumul a peste 3 cesti de cafea pe zi (cofeinizata sau decofeinizata) imbunatateste sanatatea ficatului.

  • – reduce riscul de cancer
  • Consumul de peste 4 cesti de cafea pe zi reduce riscul dezvoltarii cancerului colo-rectal si cancerului la ficat. De asemenea, femeile care beau mai mult de 5 cescute de cafea pe zi isi reduc riscul de a dezvolta cancer cu pana la 57%, fata de persoanele care beau mai putin de o cescuta pe zi. In timp ce, barbatii care beau 6 cescute de cafea pe zi isi pot reduce riscul de a dezvolta cancer la prostata cu pana la 60%.
  • – poate actiona ca analgezic

    – poate reduce durerile musculare

    – creste speranta de viata
  • Un studiu la care au participat peste 500.000 de persoane, s-a descoperit ca bautorii de cafea aveau o speranta de viata mai mare decat non-bautorii, indiferent de tipul de cafea consumat. Mai mult, chiar si cei care consumau peste 8 cesti de cafea pe zi aveau un risc de deces cu 14% mai mic decat persoanele care nu consumau cafea deloc.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/02/2024