Shop
Ultimele 100 de articole

Boli de plamani si afectiuni asociate

20 februarie 2021, , Vizualizări:
Boli de plamani- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - diagnosis-1476620_1920

Bolile pulmonare sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni medicale din lume. Zeci de milioane de oameni sufera de boli de plamani numai in SUA. Fumatul, infectiile si genele provoaca boli de plamani.

Inainte de a discuta despre cateva boli de plamani, daca esti fumator, afla ca plamanii fac parte dintr-un sistem complex, care se extinde si se relaxeaza de mii de ori pe zi pentru a aduce oxigen si a trimite dioxid de carbon. Bolile de plamani pot aparea atunci cand exista probleme in orice parte a acestui sistem.

Citeste si: Ceai de ceapa cu nuci. Cele mai bune ceaiuri pentru tuse!

Boli de plamani care afecteaza caile respiratorii

Traheea (traheea) se ramifica in tuburi numite bronhii, care la randul lor devin tuburi mai mici de-a lungul plamanilor.

Bolile care pot afecta aceste cai respiratorii includ astmul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), bronsita cronica, emfizem, bronsita acuta, fibroza chistica, pneumonie, edem pulmonar, cancer de plamani, sindromul de detresa respiratorie acuta si pneumoconioza.

Bolile de plamani care afecteaza interstitiul

Interstitiul este captuseala subtire si delicata dintre alveolele tale. Micile vase de sange trec prin interstitiu si lasa transferul de gaze intre alveole si sangele tau. Boala pulmonara interstitiala (ILD) este un grup de afectiuni pulmonare care include sarcoidoza, fibroza pulmonara idiopatica si boli autoimune. Pneumonia si edemul pulmonar pot afecta, de asemenea, interstitiul.

Boli de plamani care afecteaza vasele de sange

Partea dreapta a inimii obtine sange cu continut scazut de oxigen din vene. Pompeaza sange in plamani prin arterele pulmonare. Aceste vase de sange pot avea si ele boli, printre care embolia pulmonara (PE) si haipertensiunea pulmonara.

Bolile de plamani afecteaza pleura

Pleura este captuseala subtire care va inconjoara plamanii si captuseste interiorul peretelui toracic. Un strat mic de lichid lasa pleura de pe suprafata plamanilor sa alunece de-a lungul peretelui toracic cu fiecare respiratie.

Nu rata nici: Ai fost fumator? Iata remediul minune care iti curata plamanii

Imagine de oracast de la Pixabay

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.