Riscul de cancer poate creste atunci cand dormi cu acest obiect pe perna sau in pat, avertizeaza expertii in sanatate.
Potrivit Departamentului de Sanatate Publica din California, atunci cand dormi cu acest dispozitiv in apropierea ta creste riscul de cancer pe creier.
Telefoanele mobile, caci despre ele este vorba, emit anumite frecvente radio despre care oamenii de stiinta cred ca maresc riscul de cancer pe creier, tumori pe nervul acustic si glandele salivare.
Totodata, frecventele radio au fost asociate cu reducerea productiei de sperma precum si a mobilitatii spermatozoizilor.
Cercetatorii nu au dezvaluit, inca, toate efectele negative pe care folosirea mobilelor le are asupra sanatatii, insa persoanele care vor sa reduca riscul de imbolnavire ar trebui sa-si tine departe de pat telefoanele.
„Atunci cand un mobil trimite semnale catre un turn de relee, frecventa radio trece din mobil in antene si de acolo in toate directiile inclusiv in capul si in corpul persoanei care foloseste telefonul”, sustin oamenii de stiinta.
„Mobilele functioneaza prin trimiterea si receptarea de semnale catre si dinspre turnul de relee”.
„Nu dormi cu telefonul in pat sau in apropierea capului tau”.
„Daca telefonul nu este oprit sau pe modul avion, tine-l cat mai departe de pat”.
De asemenea, oamenii pot reduce riscul de cancer pe creier prin pastrarea telefonului in genti ori borsete si nu in buzunare.
Incearca sa reduci sau sa eviti utilizarea mobilului cand are 1-2 linute de semnal, avertizeaza Departamentul de Sanatate Publica din California. Cand semnalul este slab, mobilul emite mai multe frecvente radio pentru a imbunatati conexiunea cu turnurile.
In plus, folosirea castilor wireless reduce riscul de cancer intrucat emit mai putine unde radio in comparatie cu mobilul.
In schimb, Centrul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie sustine ca „sunt sanse mici” ca dormitul cu mobilul pe perna sa cauzeze cancerul pe creier, insa este nevoie de mai multe studii pentru a fi siguri.
„Nu exista suficiente dovezi care sa demonstreze legatura din dormitul cu mobilul in pat si declansarea cancerului pe creier. Totusi, mobilul este, inca, o tehnologie noua asa ca nu cunoastem efectele folosirii lor pe termen lung”, a declarat Carl Alexander, seful Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii aproape 7 milioane de oameni utilizeaza zilnic telefonul mobil.
Sunt studii care analizeaza daca folosirea mobilului joaca un rol in dezvoltarea cancerului.
Totusi, multe forme de cancer sunt detectate dupa multi ani, asa ca oamenii de stiinta au dificultati in a le lega de o cauza sau alta sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Cu toate acestea, cum folosirea telefonului mobil este in crestere oamenii de stiinta si-au intensificat eforturile pentru a confirma sau, dimpotriva, infirma legatura dintre cancer si telefon.
Sursa: express.co.uk
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ