Dermatita atopica este a doua cea mai intalnita cauza pentru care oamenii vin la dermatolog. Dermatita atopica este o afectiune ereditara care apare atunci cand bariera cutanata este slabita, iar microbiomul de la nivelul pielii este dezechilibrat.
Microbiomul cutanat este al doilea genom al individului. El este format din microorganisme care impreuna cu bariera cutanata asigura echilibrul pielii. Microbiomul cuprinde peste 100.000 de bacterii si cantareste aproximativ 1,5 kg.
Raspandirea dermatitei atopice
Boala afecteaza aproximativ 50 de milioane de europeni. In procente, acest lucru inseamna 15-30% dintre copii si 2-10% dintre adulti. Dermatita atopica debuteaza in primele 6 luni de viata, in 45% dintre cazuri si in primul an de viata in 60% dintre cazuri. De asemenea, in 85% dintre cazuri dermatita atopica apare inainte de varsta de 5 ani. Vestea buna este ca 70% dintre cazuri intra in remisie inainte de adolescenta.
Cum se manifesta dermatita atopica
Dermatita atopica se manifesta prin uscaciune extrema, inflamatie, mancarime si prurit. Dermatita poate aparea sub forma acuta si se manifesta prin eritem, escoriatii, veziculatii, exudat seros, prurit, sau in forma cronica si se manifesta prin lichenificare, uscaciune si prurit.
La sugari apare eczema acuta in obraji si pe scalp, la copii pe trunchi, gambe, brate, antebrate si flexuri, iar la adolescenti si adulti pot aparea eczeme cronice cu lichenificare in zonele flexurale (incheieturi), gat, regiunea nucala.
Citeste continuarea: 1 2