Antibioticele
Antibioticele ucid bacteriile daunatoare, ce duc la aparitia infectiilor, fie prin oprirea inmultirii lor, fie prin intreruperea proceselor chimice care creeaza peretii celulari ai bacteriilor (cu alte cuvinte, le afecteaza structura celulara si ele nu mai pot supravietui). Din nefericire, aceleasi antibiotice distrug si bacteriile benefice din organism, cum sunt cele care sustin flora intestinala si produc in corp vitaminele din complexul B. Aceste vitamine ne sunt necesare deoarece mentin sanatatea muschilor, a oaselor si a inimii, protejand in acelasi timp si sistemul nervos.
Riscuri produse de antibiotice: boli de inima, cresterea riscului de cancer, crampe musculare, scaderea activitatii tiroidei, pierderea de masa osoasa.
Cum te protejezi: Suplimente de biotina sau vitamina B7, in doze de 1.000 pana la 5.000 mcg pe zi, si probiotice, administrate de pana la trei ori pe zi, cu patru ore inainte sau dupa luarea antibioticelor, in doze de 10 – 40 miliarde de UFC (unitati formatoare de colonii).
Medicamentele pentru hipertensiune
In multe dintre cazuri, hipertensiunea se trateaza cu medicamente care dilata vasele de sange. Unele dintre aceste produse farmaceutice se „ataseaza“ de moleculele de zinc din organism, astfel incat acest mineral, introdus prin alimentatie, nu mai poate satisface carenta de zinc care se formeaza. Nemaiputand fi folosit de catre corpul nostru la cresterea celulara, utilizarea proteinelor (importante pentru cresterea parului) si consolidarea imunitatii, zincul trebuie suplimentat cu ajutorul produselor speciale. Acest mineral nu e deloc de neglijat nici pentru barbati, fiind esential in producerea testosteronului si in protejarea prostatei.
Riscuri produse de antihipertensive: pierderea apetitului sexual, caderea parului, vindecarea inceata a ranilor.
Cum te protejezi: Prin administrarea zilnica a unui supliment de zinc, in doze de 15 – 25 mg.
Antidepresivele
Depresia se trateaza cu medicamente care stimuleaza productia de serotonina la nivelul creierului, acesta fiind hormonul care regleaza starile emotionale si este responsabil pentru buna dispozitie. Tratamentele din aceasta clasa prescrise cel mai frecvent de medici sunt antidepresivele ISRS (inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei). Aceste medicamente pot cauza insa efecte secundare neplacute, dintre care cel mai important este scaderea nivelului de hormoni tiroidieni, ce regleaza rata metabolica, functiile digestive si controlul muschilor, contribuind totodata la intarirea imunitatii si la mentinerea unei stari pozitive de spirit. Pe masura ce hormonii tiroidieni se imputineaza, organismul are nevoie de un supliment de iod, esential in producerea acestor hormoni.
Riscuri produse de antidepresive: hipotiroidism, imunitate scazuta, luarea in greutate, depresie (e adevarat, antidepresivele pot, in unele cazuri, sa adanceasca starea depresiva, fiind atunci necesar un tratament mai puternic si care produce efecte secundare mai grave).
Cum te protejezi: Cu suplimente de iod, in doze de 12,5 – 25 mg pe zi.
Nu rata nici: Ce trebuie sa stii daca iei medicamente pentru subtierea sangelui
Diureticele
Diureticele sunt prescrise adesea in tratamentul hipertensiunii, insuficientei cardiace si edemului, pentru a creste cantitatea de urina produsa de rinichi si a elimina astfel toxinele din corp. Dezavantajul este ca in acelasi mod eliminam multe vitamine si minerale de care organismul nostru are nevoie. Printre cele mai importante este vitamina C, cu un rol major in intarirea imunitatii si in vindecarea ranilor. Tot din cauza diureticelor apare si deficienta de calciu, care, pe langa faptul ca mentine sanatatea oaselor si a dintilor, ne ajuta sa ardem eficient grasimile.
Riscuri produse de diuretice: vindecarea inceata a ranilor, depresie, crampe musculare, luarea in greutate, fragilitate osoasa.
Cum te protejezi: Suplimente de vitamina C, de 300 – 2.000 mg (impartite in doua sau trei doze), si suplimente de calciu, de 600 mg pe zi, administrate la masa.
Pilulele anticonceptionale
Anticonceptionalele actioneaza la nivel hormonal, insa indirect afecteaza flora intestinala, distrugand bacteriile sanatoase care sintetizeaza vitaminele si mineralele. Studiile au aratat ca femeile care iau contraceptive orale sufera de carente nutritive tocmai din acest motiv. Poate cea mai importanta vitamina de care suntem private din cauza pilulei contraceptive este vitamina B6, esentiala in sanatatea inimii, in reglarea ciclurilor de somn si in mentinerea bunei dispozitii. Pe langa aceasta, sunt afectate si rezervele de zinc din organism.
Riscuri produse de anticonceptionale: insomnie, pierderi de memorie, iritabilitate, boli de inima, cresterea riscului de cancer.
Cum te protejezi: Prin luarea de probiotice (10 – 40 de miliarde UFC), intre una si trei pe zi, pe stomacul gol. De asemenea, sunt necesare suplimentele de zinc (15 – 25 mg zilnic) si vitamina B6 (50 mg, o data sau de doua ori pe zi).
Te mai poate interesa si: 9 medicamente pe care sa nu le dai NICIODATA bebelusului
Medicamentele pentru diabet
Medicamentele prescrise diabeticilor isi fac efectul in organism pe trei cai: reduc nivelul de glucoza produs de catre ficat, limiteaza cantitatea de zahar care este absorbita din alimentatie si stimuleaza secretia de insulina de la nivelul pancreasului. Totusi, unele tipuri de medicamente antidiabetice scad nivelul de hemoglobina, ducand la diminuarea rezervelor de vitamina B12 si la pierderea de CoQ10 (vezi exemplul statinelor).
Riscuri produse de antidiabetice: anemie, crampe musculare, oboseala, pierderi de memorie, batai neregulate ale inimii.
Cum te protejezi: Suplimente de CoQ10 (50 – 200 mg, unul-doua pe zi) si vitamina B12 (500 – 1.000 mcg pe zi).
Autor: Alexandra NEDELCU
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025