7 sfaturi pentru o memorie bună - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Sportul te ajută să ai mintea ascuţită ceea ce este vital pentru memorie

În afara unei diete sănătoase, una dintre cele mai bune modalităţi pentru menţinerea sănătăţii creierului este mişcarea fizică regulată. Activitatea cardiovasculară împinge sângele bine oxigenat în creier. Iar sângele aduce cu sine şi nutrienţi importanţi precum glucoza, un aliment esenţial pentru celulele creierului. Iar mişcarea fizică regulată are şi alte beneficii, precum întărirea vaselor de sânge şi împiedicarea producerii atacurilor cerebrale.

 

 

 

Amintirile fericite sunt excelente când vorbim despre memorie

Experţii ştiu foarte bine că emoţiile pozitive au un efect benefic atât în ceea ce priveşte abilitatea creierului de a procesa informaţiile, cât şi când este vorba despre sănătatea creierului pe termen lung. Potrivit unui studiu realizat în 2007, oamenii care experimentează frecvent emoţii pozitive sunt cu 60% mai puţin predispuşi să le fie afectate funcţiile cognitive, pe măsură ce îmbătrânesc. O altă descoperire legată de emoţiile pozitive, este că aceşti oameni au un nivel mai scăzut de cortizol şi au obţinut mai multe puncte la testele de memorie.

 

 

 

Învaţă să uiţi

Este important să ştii ce şi când să uiţi. O zi obişnuită este plină de informaţii, iar dacă uităm ceva, avem impresia că memoria a început să ne lase când de fapt creierul este înţesat cu prea multe date nefolositoare. Cele mai multe dintre informaţiile pe care le primim zilnic nu merită înregistrate. Un creier în formă va da deoparte datele nefolositoare şi îşi va aminti numai ceea ce este important. Spre exemplu, cu cât mai repede îţi uiţi vechiul PIN cu atât mai rapid îţi vei aminti noile numere.

 

 

 

Trage un pui de somn, chiar şi unul scurt

Este excelent dacă poţi să dormi puţin în timpul pauzei de masă: potrivit unor studii realizate în Germania, chiar şi numai 6 minute de somn pot îmbunătăţi substanţial memoria. Timp de 60 de minute 3 grupe de voluntari au fost supuse următorului test: primul grup a stat treaz pe toată durata experimentului, al doilea grup a dormit timp de 6 minute, iar ultimul între 30 şi 45 de minute. Rezultatele au fost următoarele: cei care au stat trezi pe toată durata studiului au fost întrecuţi la teste de celelalte două grupuri. Însă, în mod surprinzător, cei care au dormit numai 6 minute au obţinut acelaşi punctaj la test cu cei care s-au odihnit mult mai mult.

 

Credit foto: freedigitalphotos.net

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/07/2013