7 sfaturi pentru o memorie bună - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 sfaturi pentru o memorie bună

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 7 sfaturi pentru o memorie bună

Cu toţii avem momente în care uităm unde ne-am pus ochelarii, numele unui prieten sau ne dăm seama la supermarket că am lăsat acasă lista de cumpărături. Aşa că dorim să facem ceva pentru o memorie mai bună. Astfel de scăpări sunt destul de comune mai ales după 40 de ani, dar asta nu înseamnă că nu putem să găsim remedii pentu o memorie mai bună. Mai ales că nu dorim că aceste scăpări de memorie să devină mai dese, pe măsură ce trec anii. Potrivit cercetătorilor, dacă ne menţinem creierul sănătos cu dieta potrivită şi cu exerciţii care să ne stimuleze funcţiile cognitive vom avea o memorie bună şi un creier puternic.

 

Iată 7 sfaturi care te pot ajuta să ai o memorie excelentă:

 

 

Mănâncă peşte o dată pe săptămână pentru o memorie de elefant

Potrivit mai multor studii de specialitate, oamenii care au în meniul săptămânal peşte reduc cu 60% riscul de a dezvolta Alzheimer. DHA, un tip de omega 3, este motivul acestui rezultat . El se găseşte în cantităţi mari în creier şi în peştii de apă rece, precum somonul şi codul. În plus, cercetări recente realizate de către Centrul Medical Chicago, o masă săptămânală pe bază de fructe de mare poate încetini declinul cognitiv cu 10% pe an.

 

 

 

Fă pauze zilnice în care să te implici în jocuri care stimulează creierul ca să ai o memorie bună

Când este vorba despre creier, unul dintre factorii de care oamenii uită cel mai des este stimularea mentală. Oamenii sunt creaturi cărora le place rutina şi, prin urmare, au tendinţa de a se implica în aceleaşi activităţi şi acelaşi tipar comportamental. Însă, creierul preferă noutatea şi evenimentele neaşteptate. Iar când, în mod regulat, ne supunem unor provocări mentale nu doar că ne menţinem potenţialul intelectual, dar şi reducem riscul de a avea scăpări de memorie cauzate de îmbătrânire. De la Mah Jongg la Sudoku, niciodată nu vei şti care îţi place mai mult până nu le încerci pe amândouă.

 

 

 

Nu evita evenimentele şi întâlnirile importante ale familiei pentru o memorie de calitate

Dacă te îndoieşte de puterea socializării, ia în considerare următorul fapt: experţii cred că socializarea, ca şi alte forme de exerciţii mentale (precum cuvintele încrucişate), pot construi rezerve mentale – un rezervor ale funcţiilor creierului pe care să le foloseşti atunci când alte părţi ale creierului cunosc un declin. Când interacţionezi cu alţi oameni foloseşti aceleaşi structuri mentale – lobii frontali – responsabile pentru funcţiile de execuţie – precum planificarea, luarea deciziilor şi controlul responsabil. În plus, socializarea menţine creierul sănătos prin reducerea nivelului de cortizol – hormonul stresului.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/07/2013