6 cele mai frecvente afecțiuni stomatologice în România și cum pot fi tratate
Cu toții ne dorim dinți și gingii sănătoase pentru un zâmbet frumos, o respirație proaspătă și o creștere a nivelului de încredere. Iar menținerea acestora perfect sănătoase înseamnă o igienă orală corectă și vizite regulate la dentist. De altfel, dacă anumite afecțiuni dentare au început să apară și vrei să le rezolvi cât mai rapid, iată mai jos câteva opțiuni de tratament pentru fiecare.
Dinți strâmbi
Cei mai mulți dintre noi avem dinții strâmbi din cauza măselelor de minte. În momentul în care acestea erup, se modifică ceilalți dinți vecini, dar și mușcătura. În acest caz este bine să mergi la un medic specialist în ortodonție și să optezi pentru un aparat dentar. În ziua de astăzi există mai multe tipuri de aparate, iar prețul variază în funcție de tipul acestuia.
Este bine să mai știi că aparatul dentar corectează atât dinții, cât și mușcătura, fără durere și te ajută să obții în câteva luni un zâmbet cu dinți drepți și frumos aliniați.
Dinți sensibili
Dacă dinții tăi sunt sensibili la alimente și băuturi calde și reci, atunci află că este posibil ca smalțul să fie uzat și dentina expusă. Ei bine, dentina are niște canale care duc la pulpa dentară, adică la nervul din interiorul dintelui.
De cele mai multe ori, sensibilitatea dentară este cauzată de anumite infecții, dinți crăpați sau rupți, netratați la timp, coroane dentare mai vechi, eroziuni ale smalțului sau retragerea gingiilor.
O vizită la medicul stomatolog te poate ajuta să scapi rapid de această afecțiune. Există tipuri de pastă de dinți și apă de gură special concepute pentru dinți sensibili, iar dentistul este cel mai în măsură să recomande tratamentele potrivite.
Cariile dentare
Cea mai frecventă afecțiune dentară este caria dentară, care apare atunci când bacteriile formează o peliculă, numită placă, pe suprafața dinților, și tartru, subgingival. Aceste bacterii produc acizi din zaharurile din alimente. Acizii mănâncă, dar și dăunează permanent smalțului sau stratului exterior al dintelui. Apoi, acizii încep să lucreze pe stratul de dentină mai moale, de sub smalț, și astfel apare caria.
În momentul în care te confrunți cu leziuni carioase, ai și simptome precum respirație urât mirositoare, pete negre sau maro pe suprafața dinților și un gust neplăcut în gură.
Tratamentul cariilor dentare include obturații, adică plombe, sau tratamente de canal, atunci când o carie a ajuns deja la nerv.
Bolile gingivale
Gingivita este stadiul incipient și o formă ușoară a bolii gingivale sau parodontale. Conform WebMD, aceasta este o infecție bacteriană care este cauzată de acumularea de placă. Simptomele comune sunt gingiile care sunt roșii, umflate și sângerează ușor. Este posibil să ai, de asemenea, respirație urât mirositoare și dinți sensibili, atunci când mesteci.
Este bine să mai știi că gingivita poate fi nedureroasă și, ca atare, este posibil să nu o observi când apare. Aceasta poate fi tratată printr-o curățare minuțioasă de către medicul parodontolog, prin detartraje profesionale și aplicarea locală a unor soluții dezinfectante.
Dinți crăpați sau rupți
Dinții crăpați sau rupți sunt cel mai adesea cauzați de un accident provocat la nivelul feței, de mestecarea alimentelor dure sau de scrâșnirea dinților în timp ce dormi.
Un dinte crăpat sau rupt îți poate provoca durere, dacă tratamentul dentar nu este făcut la timp. Iar, de cele mai multe ori, tratamentul dentar constă în aplicarea unor coroane dentare realizate în cabinet, în aceeași zi. Culoarea și forma coroanelor se aleg cu dentistul și se aseamănă perfect cu dinții naturali.
Respirație urât mirositoare
Halitoza sau respirația urât mirositoare, așa cum e cunoscută de către cei mai mulți dintre noi, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dentare. Aceasta poate apărea din cauza mai multor factori, printre care: igiena orală slabă, gura uscată, anumite medicamente sau infecții dentare. Chiar și unul sau mai multe dintre alimentele pe care le consumi zilnic ar putea fi, de asemenea, un motiv al prezenței halitozei. Spre exemplu, condimentele, precum usturoiul și ceapa.
Tratamentul respirației urât mirositoare este foarte simplu și se face doar la stomatolog, printr-o igienizare dentară profesională, fără durere și în doar 30 de minute.
Igiena orală joacă un rol important în ceea ce privește prevenirea tuturor afecțiunilor dentare. Un periaj dentar realizat atât dimineața, cât și seara, cu o periuță de dinți de dimensiuni potrivite, dar și cu ajutorul aței dentare și apei de gură, înseamnă cheia menținerii sănătății dentare.
Sursă poză: Pexels
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ