5 proceduri care îți asigură drumul către zâmbetul sănătos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 proceduri care îți asigură drumul către zâmbetul sănătos

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 5 proceduri care îți asigură drumul către zâmbetul sănătos
5 proceduri care îți asigură drumul către zâmbetul sănătos

Oricine își dorește să se bucure de o dantură naturală și de un zâmbet sănătos toată viață. Nu este o regulă ca la bătrânețe să pierdem dinții ori să purtăm o proteză mobilă, iar pentru a ne asigura de acest lucru trebuie să luăm în calcul realizarea acestor 5 proceduri stomatologice, pe cât de esențiale, pe atât de simplu de urmat. 

Detartrajul dentar, cu prioritate 

Fă-ți timp pentru vizita la medicul stomatolog. Chiar dacă nu te doare nimic, controlul periodic la stomatolog este esențial dacă vrei să ai un zâmbet sănătos. Din 6 în 6 luni, este indicat să mergi la dentist pentru un control de rutină și o curățare în profunzime a danturii. 

Oricât de bine te speli acasă pe dinți, nu este suficient. Igiena orală zilnică trebuie completată cu o igienizare profesională realizată de un medic stomatolog. Conform Healthline, placa bacteriană se formează inevitabil pe suprafața dinților și neîndepărtată duce la apariția cariilor. Igienizarea profesională cuprinde un detartraj dentar, periaj profesional și airflow. Detartrajul dentar poate fi de două tipuri, manual sau cu ultrasunete, așa cum se arată în acest ghid complet. Indiferent pentru care optezi, este esențial ca detartrajul dentar să fie realizat cu regularitate, o dată la 6 luni sau chiar mai des, în cazul persoanelor fumătoare.  

Ori de câte ori te gândești să amâni vizita la medicul stomatolog pentru detartraj, amintește-ți de beneficiile incontestabile pe termen lung asupra sănătății orale.  

Periajul profesional vs periajul dentar zilnic

Pentru a menține o dantură sănătoasă, spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosește ața dentară și apa de gură. Din când în când, este nevoie să apelezi și la periajul profesional. De regulă, această procedură se efectuează într-o singură ședință, imediat după detartrajul dentar. Și te ajută să ai o respirație proaspătă și un zâmbet frumos și sănătos pentru mult timp.

Airflow-ul, pentru un zâmbet fără pată

Cafeaua, tutunul și alimentele puternic pigmentate sunt dușmanii unui zâmbet alb, iar de petele de pe dinți nu scapi chiar așa ușor. Cel puțin nu în cazul în care nu ai auzit de airflow. Prin pulverizarea cu presiune a unui jet de apă și bicarbonat de sodiu, airflow-ul curăță ca prin magie colorațiile și petele inestetice de pe dinți. Procedura este una rapidă și confortabilă, nu vei simți nici cel mai mic disconfort. În plus, vei observa imediat după airflow că zâmbetul tău este mai alb.  

Fluorizarea întărește smalțul 

Fluorizarea vine în completarea igienizării dentare și are rolul de a întări smalțul, făcându-l mai puternic la atacul bacteriilor din cavitatea orală. Prin aplicarea fluorului, care poate fi sub formă de gel sau sub formă de lac, smalțul este remineralizat, iar cariile aflate în stadiu incipient sunt oprite din evoluție. Fluorizarea se recomandă a fi efectuată doar la indicațiile medicului stomatolog și nu înlocuiește pasta de dinți cu fluor, folosită la periajul zilnic. 

Sigilarea pentru adulți 

Cariile sunt principalul inamic al dinților. De carii nu scapă nimeni, dar le putem preveni prin proceduri stomatologice moderne, precum sigilarea. Este o metodă simplă, ce aduce doar beneficii. Concret, materialul sigilat se aplică sub forma unui strat protector pe orice dinte natural, pe partea cu care mușcăm, care prezintă șanțuri. Sigilarea dentară este recomandată începând cu vârsta de 6 ani, atunci când erupe primul dinte permanent (molarul de 6 ani), dar este la fel de eficientă și la vârsta adultă. Singura condiție este ca dintele natural să nu fie afectat de carie. Această procedură este eficientă, nedureroasă și te poate scuti de tratamente complexe și costisitoare pe viitor. 

Ai grijă de zâmbetul tău și nu uita că o dantură frumoasă este în primul rând o dantură sănătoasă. Păstrează igiena orală acasă și mergi la medic în mod regulat. Este atât de simplu să te bucuri de zâmbetul tău!

Sursă foto: pexels.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 14/10/2021