Somnul este la fel de important pentru corpul uman ca și hrana sau apa și există o corelație puternică între calitatea somnului și starea de sănătate. Studiile au arătat că insomniile cronice sau slaba calitate a somnului pot crește riscul unor boli grave precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea. Un somn odihnitor ne asigură o imunitate mai bună, iar pe plan psihic ne oferă puterea de concentrare și buna dispoziție necesare pentru a înfrunta problemele vieții.
Dacă suferi de insomnie, poți citi aici despre cele mai bune remedii. Dacă nu suferi de insomnie, dacă poți să adormi fără probleme, dar îți dorești un somn mai odihnitor, după care să te simți plin de energie, iată câteva trucuri care te vor ajuta.
Stabilește un program de somn și respectă-l în fiecare zi
Stabilește-ți o oră pentru culcare și încearcă să o respecți în fiecare zi. Având un program constant, corpul tău își va regla mai ușor ciclul somn-veghe. Ar trebui să îți rezervi în jur de opt ore pe noapte, aici fiind inclus și timpul pe care îl petreci în pat, încercând să adormi. Dacă nu reușești să adormi în 20 de minute, e mai bine să te ridici din pat și să-ți alegi o activitate relaxantă, urmând să revii la somn când te simți obosit.
Evident, în weekend îți vei dori să te culci mai târziu. Încearcă să nu întârzii mai mult de o oră. Și ora de trezire ar trebui să fie aceeași atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
Atenție la masa de seară!
Probabil știi deja că nu este bine să iei o masă mare înainte de culcare. Stomacul plin creează un disconfort care te împiedică să adormi sau te face să te trezești peste noapte. Pe de altă parte, e destul de greu să adormi dacă ai senzația de foame. Încearcă să iei o masă normală cu o oră sau două înainte de culcare. Totuși, dacă îți este foame când vine ora de culcare, poți să îți alegi o gustare ușoară.
Toată lumea știe că băuturile care conțin cofeină provoacă insomnii. Mai puțini știu, însă, că și fumatul are același efect. Iar alcoolul, chiar dacă provoacă stare de somnolență și pare să aibă efect calmant, poate să îți afecteze calitatea somnului.
Evită să dormi după-amiaza
Dacă dormi prost și ești obosit pe parcursul zilei, vei fi tentat să tragi un pui de somn după-amiaza, ca să îți revii. Evident, acest somn este binevenit în anumite zile, dar încearcă să îl păstrezi scurt, de aproximativ 30 de minute. Altfel, îți va fi greu să adormi seara. Regula nu este valabilă pentru cei care lucrează în ture de noapte.
Găsește-ți timp pentru sport
Activitatea fizică, mai ales în aer liber, este unul dintre remediile cele mai cunoscute pentru insomnie. Și nu doar că vindecă insomnia, ci ne asigură și un somn cu adevărat odihnitor. Nu trebuie să alergi kilometri întregi zilnic, ci este de ajuns o simplă plimbare în pas rapid sau chiar 15 minute de exerciții în propria casă.
Tu ce trucuri folosești pentru a dormi mai bine?
Foto: Pixabay
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ