4 pași de urmat pentru o igienă orală corectă - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 pași de urmat pentru o igienă orală corectă

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 4 pași de urmat pentru o igienă orală corectă
igienă orală corectă

Una dintre cele mai importante practici ale prevenției dentare este igiena orală. Însă câți dintre noi realizează rutina zilnică de îngrijire a dinților în mod corect? Există câteva metode care trebuie să intre în rutina ta, dacă vrei să îți păstrezi dantura sănătoasă. 

Iată care sunt cei 4 pași importanți de urmat pentru o igienă orală corectă. 

Igienizarea dentară profesională

Pe lângă rutina zilnică de îngrijire a dinților, detartrajul dentar, periajul profesional și air flow-ul joacă roluri foarte importante în prevenirea bolii parondontale, deoarece dinții complet și corect igienizați împiedică apariția infecției și stopează din evoluție parodontoza, care în formele sale acute conduce inclusiv la pierderea dinților, așa cum medicii explică aici în detaliu. Astfel, pentru a ne păstra sănătatea dentară și aspectul plăcut al zâmbetului, este esențial să realizăm acasă atât periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, cât să ne și prezentăm la vizitele periodice în cabinetul medicului stomatolog. 

Prin igienizarea dentară profesională, realizată de medicul stomatolog, depunerile de tartru sau placă bacteriană sunt îndepărtate și astfel riscul ca boala parodontală să se instaleze scade. 

Periajul dentar realizat corect

Tot ce trebuie să facem pentru a ne menține sănătatea danturii este să acordăm o atenție deosebită periajului dentar și să vizităm cât mai des cabinetul medicului stomatolog. Conform Heathline, faptul că avem o igienă orală deficitară ne poate afecta atât dantura, cât și starea de bine a întregului organism.  Un periaj dentar corect realizat ajută la curățarea întregii cavități orale, îndepărtează resturile alimentare și ale plăcii bacteriene. Pentru a igieniza complet cavitatea orală este important ca pe lângă periajul dinților să curățăm limba, gingiile, obrajii și toate celelalte zone greu accesibile periuței de dinți.

Un periaj dentar corect înseamnă o tehnică corectă. Mișcările trebuie să fie întotdeauna verticale, de la gingie spre vârful dintelui, niciodată pe orizontală, deoarece în acest fel resturile alimentare sunt introduse între dinți. Este foarte important ca periajul să fie realizat și pe zona dintre dinte și gingie, pentru că acesta este locul unde placa bacteriană și tartrul se dezvoltă rapid și duc la inflamarea gingiilor.

Totodată, trebuie să fim atenți atunci când alegem pasta de dinți. Este esențial ca aceasta să conțină un ansamblu de substanțe hrănitoare care ajută la protejarea dinților și luptă împotriva bacteriilor. În acest caz, cele mai potrivite paste de dinți sunt cele care conțin fluor și combat sensibilitatea dentară. 

Folosirea mijloacelor complementare de curățare a danturii

Pentru a suplimenta periajul dentar și a îndepărta complet resturile alimentare dintre dinți este optim să folosim ața dentară. Beneficiul major al aței dentare este că ajută la curățarea zonei interdentare, prin introducerea firului între dinți, până la gingie, folosind mișcări ușoare de sus în jos, înainte și înapoi, fără a provoca răni. 

De asemenea, rutina zilnică de îngrijire a cavității orale este incompletă fără apa de gură. Aceasta se utilizează imediat după realizarea periajului dentar și folosirea aței dentare, pentru a înlătura bacteriile rămase și a oferi o respirație proaspătă. 

O alimentație sănătoasă

Sănătatea dinților noștri poate fi influențată de alimentele pe care le consumăm. Unele dintre ele pot ataca smalțul, când discutăm de gustările dulci sau băuturile acide și astfel favorizează apariția cariilor dentare. Altele pot conduce la apariția petelor pe dinți, precum cafeaua, vinul sau obiceiurile vicioase, de exemplu, fumatul și consumul de alcool. 

Pentru a proteja dantura și a ne menține un zâmbet frumos, medicii stomatologi recomandă consumul de produse bogate în calciu, magneziu, fosfor, fluor, vitamine și minerale. 

Cu cât acordăm o atenție mai mare igienei orale, cu atât ne vom bucura de o dantură sănătoasă și o stare de bine la nivelul întregului organism. Trebuie să ținem cont de practicile sănătoase și să ne prezentăm cât mai regulat la medicul stomatolog, deoarece vom depista din timp anumite afecțiuni orale și vom zâmbi cu încredere în fiecare zi. 

Sursă poză: pexels.com

Data articol: 20/04/2022