3 situatii care te streseaza si cum sa le depasesti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

3 situatii care te streseaza si cum sa le depasesti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 3 situatii care te streseaza si cum sa le depasesti
situatii care te streseaza - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - unhappy-389944_1920

Atunci cand te tai sau cand te julesti, poti pune un plasture pe rana. Ce faci, insa, cand “te doare” sufletul?

Situatiile de stres, in care nu esti in apele tale, sunt trecatoare sau nu, ducand – din pacate – la depresie.

Iata trei situatii care te pot stresa si ce poti face pentru a le depasi, recomandate de psihologul american Guy Winch in cartea sa First Aid: Practical Strategies for Treating Failure, Rejection, Guilt and Other Everyday Psychological Injuries (Primul ajutor: strategii practice pentru tratarea esecului, respingerii, vinei si a altor rani psihologice – n.r.)

 

 

1. Respingerea

Zi de zi avem parte de respingerea cuiva, fie ca sunt prieteni, rude sau persoane straine. Sunt inevitabile. Nu poti multumi pe toata lumea in acelasi timp. Respingere poate insemna cererea de divort a partenerului de cuplu, dupa cum respingere poate insemna lipsa like-urilor la minunatele poze din ultima vacanta pe care le-ai urcat in reteaua de socializare. Sau poate colegii de serviciu merg impreuna la masa de pranz, iar pe tine te-au exclus din grupul lor.

Indiferent de tipul acestor respingeri, creierul este foarte sensibil si reactioneaza ca atare. Adica te simti prost. Chiar si atunci cand constientizezi ca n-ai motive sa fii, totusi, suparat, starea de rau persista, insa mai putin.

Ce e de facut?

Daca supararea ta provine de la faptul ca prietenii nu iti dau like, cere-le sa o faca. Atunci cand postezi o fotografie, indeamna-i sa-ti raspunda: “Ce parere aveti despre pozele mele din vacanta? Noi ne-am distrat de minune!”. E suficient ca un singur om sa iti dea like si starea ta se va imbunatati simtitor.

Daca esti suparat ca nu ai fost invitat la pranz, alaturi de colegii tai, fa-ti planuri cu alti colegi. Spune-ti “Nu am nevoie de grupul lor, eu am grupul meu!”.

2. Complimentele

Pare greu de crezut, insa sunt persoane care nu se simt confortabil atunci cand li se fac complimente. Lauda este pentru ei un motiv de suparare pentru ca intra in contradictie cu imagina proasta pe care o au despre ei insisi. Inchipuiti-va o adolescenta care nu are iubit, care nu a fost niciodata invitata in oras, iar cand vine acasa parintii o lauda cat este de frumoasa. In sufletul ei este o contradictie intre realitate (nu are iubit, nu a primit nicio invitatie in oras) si ceea ce-i spun parintii: “Daca sunt atat de frumoasa, cum se face n-am avut nicio intalnire pana acum?!”.

Ce e de facut?

Daca multa lume iti spune ca esti minunat si tu esti singurul care crede contrariul, atunci este cazul sa faci exercitii de autoapreciere. Trecei pe o lista toate calitatile pe care crezi ca le ai si calitatile pe care ceilalti spun despre tine ca le ai. Apoi scrie cat de importante sunt aceste calitati pentru tine: “Da, poate nu sunt cea mai frumoasa femeie de pe pamant, insa sunt un bun ascultator, am simtul umorului si prietenii pot conta pe mine”. In acest fel, vei constientiza cate calitati ai si vei iesi mult mai usor din starea proasta.

3. Vina

Sentimentul de vinovatie poate fi ucigator. Vina are si rolul ei de a proteja o relatie, pentru ca atunci cand te simti vinovat de ceva, inseamna ca te simti responsabil de sentimentele celorlalti si ai grija, astfel, sa nu-i ranesti.

Ce e de facut?

Cel mai simplu mod de a te elibera de vina este sa-ti ceri iertare, aratand simpatie si empatie fata de omul caruia i-am gresit cu ceva.

Imagine de PDPics de la Pixabay

Data articol: 22/10/2019